"Balkan je postao poprište velikih sila"

Manter kaže da se nada da će test pred kojim se Balkan nalazi - migrantska kriza, radikalni islam, ekonomski izazovi, pokazati da je odlučan da reši probleme, i da je konflikt, reč koja se često vezuje za Balkan, ostao u prošlosti

  • 14

Ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, upozorili su da Zapadni Balkan ne sme biti poprište velikih sila.

JOSIPOVIĆ: "Stanje u regionu je opasno, Hrvatska neće dobro proći!"

Ako je suditi po spekulacijama beogradskih medija, Srbija se našla na meti pritisaka i zahteva i Evropske unije i SAD i Rusije - prvih po pitanju normalizacije odnosa sa Prištinom, što treba "čitati" kao predaju srpske imovine na Kosovu i Metohiji kosovskim vlastima, a Rusija, navodno, dalju saradnju sa Srbijom uslovljava pre svega imunitetom za Ruse u centru za vanredne situacije u Nišu.

Ipak, da nije samo reč o spekulacijama i da nečeg tu ipak ima, svedoči i to što bivši hrvatski predsednik vidi opasnost u mogućnosti da susedne države postanu poprište obračuna velikih sila i drugih moćnih država, poput Turske, a Manter, sada predsednik američkog Ist vest instituta, smatra da je pogrešno gledati na Balkan kao na igralište na kojem se Istok i Zapad takmiče.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Bivši američki diplomata je zapravo na taj način odgovorio na pitanje da li smatra da ruski uticaj na Zapadnom Balkanu može da ugrozi evroatlantske integracije u regionu i kako vidi region između EU i NATO na jednoj strani i Rusije na drugoj.

Manter je u nedavnom intervjuu za Tanjug i portal European Western Balkans primetio da Zapadna Evropa, SAD i Rusija zapravo imaju mnogo zajedničkih interesa na Balkanu, pre svega to što niko ne želi da vidi da migrantsko pitanje ili ekonomska kriza izmaknu kontroli.

- Rekao bih da Balkan može biti mesto gde bi Rusija i Zapad pronašli zajednički jezik. Za to bi trebalo da postoji više poverenja na obe strane, ali videćemo - rekao je Manter.

On ističe da je verovao diplomatskim partnerima iz Rusije kada su govorili da su evropske integracije dobra stvar i nešto što podržavaju.

Upitan mogu li zemlje Zapadnog Balkana da iskoriste svoju geopolitičku situaciju, budući da su "kapija Evrope prema Bliskom Istoku", i da budu most između Evrope i Bliskog Istoka, Manter kaže da se nada da će test pred kojim se Balkan nalazi - migrantska kriza, radikalni islam, ekonomski izazovi, pokazati da je odlučan da reši probleme, da bude deo rešenja u budućosti i dokaže da je konflikt, reč koja se često vezuje za Balkan, ostao u prošlosti.

Bivši predsednik Hrvatske veoma slično gleda na procese u regionu.

Josipović ukazuje da niko, naravno ni Hrvatska, neće dobro proći ako susedne države postanu poprište velikih sila i drugih moćnih država.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Na pitanje kako je doživeo nedavne pretnje ratom u susednoj BiH, a povodom referenduma u Republici Srpskoj i postoji li stvarni potencijal da se problemi u BiH ponovno počnu da rešavaju oružjem, Josipović je za Slobodnu Dalmaciju rekao da stanje u BiH, ali i u celom regionu, smatra opasnim, a razvoj događaja teško predvidivim.

- Kao što mi više nemamo suvislu politiku prema susedstvu, nema je ni EU, ni SAD. Najveća je opasnost da naše susedstvo postane poprište obračuna velikih sila i drugih moćnih država, poput Turske. Ako se to dogodi, ni Hrvatska neće dobro proći - rekao je Josipović.

On ističe da bi lamentiranje o tome da ovdašnje države nemaju vojnog potencijala za rat okačio mačku o rep.

- Istorija nas uči da su ratovi mogući i bez ultramodernog oružja ili dobro organizovanih vojski. Emotivni i politički faktor je za otvaranje sukoba često važniji od kvalitete raspoloživog oružja. Osim toga, postoje i različiti intenziteti i modaliteti sukoba - rekao je Josipović.

A na pitanje da li se slaže sa procenama sa bi i delu međunarodne zajednice odgovarao ratni sukob u BiH, Josipović kaže da se ne bi usudio da sa procenama ide tako daleko, ali da je siguran u to da postoje snage koje bi svoje planove želele da ostvare i po cenu sukoba različitih vrsta.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zg

    10. oktobar 2016 | 15:08

    Nema nikakvih sukoba osim đigerice i mojeg želuca kad dođem u Bg pa ne mogu prestati to jesti do trenutka kad mi je muka koliko je fino a eto mi nažalost u Hrvatskoj toga nemamo :( . Nije mislim čak do nadanja to no možete se j...ti sa tim umjetnim konfliktima među narodima. A političari bi tako i tako trebali se time baviti isključivo na sve četiri...

  • xxx

    10. oktobar 2016 | 16:32

    Narod nece vise sukoba,sve nam podmecu velike sile,budimo mudri i ne nasedajmo na provokacije nego da zivimo vec jednom kao normalan svet i komsije jedni pored drugih

  • Pera_kojot_super_genije

    10. oktobar 2016 | 14:14

    Starsno je da jedan Blic stavi mapu Balkana sa odvojenim Kovosom !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA