LOŠE VESTI IZ BRISELA: Bez otvaranja poglavlja za Srbiju u oktobru

Napredak u oblasti vladavine prava i dijalogu sa Prištinom - ključni za nastavak evrointegracija

U EU trenutno ne postoji konsenzus svih zemalja članica potreban da bi Srbija do kraja ovog meseca otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima, saopštilo je danas slovačko predsedavanje Unijom.

Od jednog IZVEŠTAJA zavisi otvaranje poglavlja

Različiti interesi se prelamaju na teritoriji Srbije

Slovačka, kao trenutno predsedavajuća Evropskim Savetom, kaže da će poglavlje 5 ( javne nabavke ) u pregovorima o članstvu Srbije u EU biti otvoreno onoga trenutka kada se postigne konsenzus svih 28 zemalja članica.

- U ovom trenutku nema potrebnog konsenzusa i nismo u mogućnosti da najavimo mogući termin za otvaranje poglavlja - navedeno je u pisanom saopšenju koje je slovačko predsedavanje EU dostavilo Tanjugu.

Slovačaka je planirala da do kraja ove godine, odnosno do kraja svog predsedavanja EU, organizuje otvaranje tri nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Nezvanično, očekivalo se da bi poglavlje 5 moglo biti otvoreno već krajem oktobra, a kao datum se pominjao 26. oktobar.

U slovačkom predsedavanju za Tanjug ponavljaju da je za napredak na putu evrointegracija, odnosno za otvaranje novih poglavalja, neophodan napredak Srbije u oblasti vladavine prava, kao i u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu podsećaju da Srbija i dalje čeka na ”zeleno svetlo” nekih država članica, u prvom redu Nemačke, koja, kao preduslov za svoj pristanak za otvaranje novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, očekuje suštinski napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    25. oktobar 2016 | 17:44

    LEPA VEST..MNOGI MI NE ZELIMO OVAKVU EU....

  • Vla

    25. oktobar 2016 | 17:43

    To brisel dabogda nikad neotvorio a i EU dabogda propali fasisti jedni

  • Putin R.S

    25. oktobar 2016 | 23:34

    Samo tako nastavite, i molim vas da svakog dana otvarate nova poglavlja kako bi nam otezali ulazak u Uniji, a na kraju nas i ne primili. I molim Hrvatsku da nastavlja sa uslovima kako nam ne bi dozvolili da udjemo u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA