Ubijena 83 Srbina u Hrvatskoj, nijedan ubica nije otkriven

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da je toliko zločina od 1996. godine registrovao taj centar, a da je stvarna brojka veća

  • 1

Od 1. januara 1996. godine do danas u Hrvatskoj je ubijeno 83 Srba, uglavnom starijih i nemoćnih, a da nijedan ubica još nije otkriven.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da je toliko zločina registrovao ovaj centar, a da je stvarna brojka sigurno veća.

U ovaj krvavi bilans, kako navodi Štrbac, ušla su samo etnički motivisana ubistva, a tu su uključeni i slučajevi 13 krajnje sumnjivih samoubistava.

Prema njegovim rečima, samoubistvo kao službena oznaka hrvatske policije samo je jedna od nonšalantnih kvalifikacija, koje služe kao formalno pokriće pred ionako zaludnim evropskim monitoringom, navodi "Politika".

- Sve je lege artis, sve je tobož procesuirano, svi slučajevi se provlače kroz papirnatu zakonsku proceduru, ali rezultat je - nula. Nijedan jedini slučaj nije rešen, nijedan ubica nije pronađen - rekao je Štrbac.

Ubistvima povratnika ili onih Srba koji nisu napuštali prostor Krajine ne bave se ni hrvatske nevladine organizacije niti organizacije sa srpskim prefiksom koje deluju u Hrvatskoj, piše "Politika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA