Vučić ide u Rigu po rešenje za RTB Bor i ugovor za prugu Beograd-Budimpešta

Samit "16+1" je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a očekuje se da će premijer iz Rige "doneti" rešenje za RTB Bor

  • 81

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Rigi, glavnom gradu Letonije, gde će učestvovati na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 5. i 6. novembra.

Dačić: Nismo razgovarali o naoružanju, ali želimo saradnju u vojnoj industriji i odbrani (FOTO)

VUČIĆ OTKAZAO SVE SASTANKE: Premijer nije danas po prvi put došao na posao

Tom prilikom planirani su i bilateralni susreti premijera Vučića sa predsednikom Vlade Kine Li Kećangom, poljskom premijerkom Beatom Šidlo, češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom, kao i drugim učesnicima Samita, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić će učestvovati i na Poslovnom forumu, na kome će biti razmotrene mogućnosti za unapređenje saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, saopštila je vlada.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Samit "16+1" je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a očekuje se da će premijer iz Rige "doneti" rešenje za RTB Bor.

Naime, premijer je najavio da će tokom boravka u Rigi "moliti i klečati na kolenima ako treba" da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor.

Na skupu, kojem će uz Vučića prisustvovati i niz vladinih predstavnika, bi trebalo da bude potpisan i sporazum o bezviznom režimu za građane Srbije i Kine, odnosno o ukidanju viza za boravak građana obe zemlje do 30 dana, koji bi trebalo da stupi na snagu do kraja 2016. godine.

Očekuje se da će na samitu 16+1 biti potpisan i komercijalni ugovor za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd - Budimpešta.

Ta pruga, ukupne dužine 340 kilometara, trebalo bi da skrati putovanje između srpske i mađarske prestonice sa osam na manje od tri sata, jer bi vozovi na toj relaciji išli brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Još se precizno ne zna da li će taj infrastrukturni projekat biti realizovan iz kredita ili kroz koncesiju, a u javnosti se spekuliše da će država možda finansirati izgradnju uzimanjem kredita od kineske Eksim banke.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Kako je ranije najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, na samitu u Rigi se očekuje i potpisivanje ugovora o finansiranju izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, kao i ugovora o izgradnji dela obilaznice oko Beograda.

Predstojeći samit u Rigi pružiće priliku da se ocene napredak i ostvareni rezultati u saradnji između Kine i 16 evropskih država, kao i sprovođenje srednjoročnih programa i smernica utvrđenih na prošlogodišnjem samitu u Sudžou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • danijela

    4. novembar 2016 | 23:43

    Ovaj covek radi pa ne staje, mnogi bi trebali da se ugledaju na njega..

  • Višnja

    4. novembar 2016 | 23:20

    Nadam se da će se uspešna saradnja sa Kinom nastaviti i u Rigi i da će neko od njih da preuzme RTB Bor.

  • Dragan

    4. novembar 2016 | 18:26

    Pošto su mu tako veliko poštovanje ukazuju Kinezi, mislim da će premijer uspeti da ubedi Kineze da investiraju u RTB Bor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA