Srbija u Rigi već potpisala tri sporazuma, Vučić zamolio Kećanga za pomoć oko RTB Bor

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je zamolio kineskog premijera Li Kećianga da pomogne Srbiji da reši slučaj RTB B slično kao što su nam pomogli oko Železare

  • 53

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je u Rigi potpisivanju prva tri sporazuma od značaja za našu zemlju i sastao se sa kineskim premijerom Li Kećangom. Dva premijera su, između ostalog, razgovarala o rešenju za RTB Bor i napretku Srbije. Li Kećang poručio da je zadovoljan saradnjom dve zemlje i izrazio zabrinutost za ličnu bezbednost srpskog premijera.

Vučić ide u Rigu po rešenje za RTB Bor i ugovor za prugu Beograd-Budimpešta

Mihajlović u Rigi potpisuje ugovore vredne 734 miliona evra!

Bilateralni susret dva premijera održao se u Rigi uoči samita Kina plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evropre. Kineski premijer Li Kećang izrazio je zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja koja je donela konkretnu korist narodima Srbije i Kine.

- Naši narodi su se uvek međusobno poštovali, a mi smo danas veoma srećni zbog vašeg ekonomskog napretka - istakao je premijer Li Kećang.

Dva premijera razgovarala su o saradnji dveju zemalja, napretku i konkretnim rezultatima postignutim nakon posete kineskog premijera Srbiji, u decembru 2014. godine, kao i o rešenju za RTB Bor.

Vučić je zamolio kineskog premijera da pomogne u pronalaženju rešenja za ovaj rudarsko-topioničarski basen.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Vučić je posle sastanka sa kineskim premijerom rekao da nije odmah dobio odgovor, da ga nije ni očekivao, jer je, kako je rekao, Kina suviše ozbiljna zemlja i Li Kećang veoma ozbiljan čovek.

- Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time i to je za Srbiju jedna od ključnih stvari - rekao je Vučić i naveo da je bilo reči i o Petrohemiji.

Srpski premijer je obavestio svog kineskog koleguo sporazumima koje su dve zemlje potpisale u Rigi, o infrastrukturnim projektima koji su u toku i naglasio da je Srbija veoma ponosna na saradnju sa NR Kinom.

- Bez Vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju 'Železare Smederevo' ekonomski je spasila Srbiju - rekao je premijer Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Kine izrazio je zabrinutost za ličnu bezbednost predsednika Vlade Vučića i istovremeno poželeo uspeh u daljem ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Premijer Aleksandra Vučića rekao je novinarima da je zabrinutost kineskog premijera shvatio kao gest poštovanja i prijateljskog odnosa prema Srbiji.

- Zahvalan sam našem prijatelju Li Kećangu. Retkost je i velika pažnja i poštovanje kada u tako kratkom razgovoru kineski premijer pokaže da prati šta se događa u Srbiji i da pokaže zabrinutost, i hvala mu na tome - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Premijer je preneo i da je njegov kineski kolega izrazio zabrinutost za njegovu bezbednost na plenarnom sastanku, a potom je ustao, kako bi o tome razgovarao sa njim i nasamo.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je ponovio da neće da govori o svemu što se dešavalo dok se ne izjasne nadležni državni organi.

- Onda ću valjda i ja imati nešto da kažem - rekao je premijer i dodao da je zahvalan svim ljudima koji su, iako ne vole njega, ako ništa drugo a ono imali poštovanja prema njegovoj porodici.

Sastanku dvojice premijera prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srbija u Rigi potpisala već tri sporazuma

Sa Eksim bankom potpisan je sporazum Surčin-Obrenovac, dok je sa kompanijom "Sinohidro" potpisan sporazum o obilaznici oko Beograda (Bubanj potok - Ostružnički most).

Takođe je potpisan memorandum o saradnji sa kompanijom "Huavej".

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ovo je peti samit šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Srbija bi sa Kinom trebalo da potpiše ukupno šest sporazuma vrednih više od 700 miliona evra.

Kako RTS saznaje, među njima su i ugovori o modernizaciji i rekonstrukciji srpsko-mađarske pruge - deonica Beograd centar- Stara Pazova, Ugovor o zajmu za deonicu puta Obrenovac-Surčin na Koridoru 11, kao i Sporazum o uzajamnom ukidanju viza za građane sa običnim pasošima.

To će biti prvi sporazum koji će biti potpisan na Samitu, kaže za RTS ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Dodaje da je Srbija prva zemlja iz Evrope koja će potpisati taj sporazum sa Narodnom Republikom Kinom.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Melanija

    5. novembar 2016 | 12:36

    Dobro je da imamo na koga da se oslonimo.

  • marko

    5. novembar 2016 | 20:10

    Ovo je dobra vest za Srbiju. To su veliki projekti.

  • Aca

    5. novembar 2016 | 19:19

    Zahvaljujući premijeru,Srbija i Kina će tek da razviju svoje ekonomske odnose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA