≫ 

SVEČANO OTVOREN AUTO-PUT LJIG - PRELJINA: Vučić prošao šleperom kroz tunele Šarani i Savinac (FOTO) (VIDEO)

Novoizgrađena deonica auto-puta Ljig–Preljina svečano je otvorena za saobraćaj uz prisustvo najviših državnih zvaničnika. Deo budućeg auto-puta Beograd–Južni Jadran kroz Srbiju, dug je 40,3 kilometra

U Takovu je svečano otvorena za saobraćaj novoizgrađena deonica auto-puta Ljig - Preljina. Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju autoputa Ljig - Preljina na Koridoru 11, na "Takovskoj petlji", gde se danas pre podne već okupilo oko 10 hiljada građana. Ova deonica na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

VUČIĆ PORUČUJE: Želim dvostruko više kilometara nego u vreme Tita (FOTO)

Mihajlović u Rigi potpisuje ugovore vredne 734 miliona evra!

12.45 Deca otvorila auto put Ljig- Preljina

Auto put Ljig - Preljina nije danas otvoren uobičajenim presecanjem vrpce, već je grupa dece u narodnim nošnjama "protrčala" i "odnela" vrpcu svojim telima.

Premijer Aleksandar Vučić i ostale zvanice prisutne na svečanosti otvaranja te deonice Koridora 11 aplauzom su pozdravili taj čin, a zatim se Vučić slikao sa mališanima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

12.28 Vučić: Srbija više ne stoji u mestu, nije više zemlja bez snova

Do kraja godine otvorićemo još mnogo kilometara autoputeva, najavio premijer

12.21 Vučić: Povezujemo Srbiju kilometar po kilometar

Ne krijem koliko mi ovo znači, jer je ovo početak plana izgradnje puteva. Povezujemo Srbiju kilometar po kilometa, ujedinjujemo Srbiju!

12.19 Vučić: Radujemo se uspehu i napretku Srbije

Moj najveći utisak je danas što vidim velii broj ljudi, koji su raduju što Srbija napreduje, izjavio je Vučić. Zahvalio se građanima, što su došli da upriliče svečanost.

- Ovde možemo da vidimo, koliko nam je Srbija lepa - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

12.17 Vučić prošao šleperom kroz tunel Šarani na autoputu Ljig-Preljina

Mi smo ovde kroz težak teren izgradili 40 kilometara autoputa, četiri tunela, a svašta su govorili. Prošli smo šleperom kroz tunel Šarani, a govorili su da to ne može. Imali smo još metar i po prostora iznad nas! Ali nije to najvažnije. Važno je to što ovi ljudi koji su došli u velikom broju na ovo mesto, veruju u napredak Srbije - rekao je Vučić

12.15 Mihajlović: Nastavićemo da otvaramo i druge puteve

Na ovaj put se čekalo 50 godina. Ovo jeput za miran san svih građana Srbije i put za bolju budućnost, kao i bolje i efikasnije poslovanje - rekla je resorna ministarka

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

12.12 Mustafajev: Auto-put najlepši primer saradnje dve zemlje

Otvaranju auto-puta Ljig-Preljina da je to najlepši primer uspešne i prijateljske saradnje dve države koji će doprineti razvoju ekonomije Srbije i transportnog potencijala naše zemlje - rekao je ministar ekonomije Azerbejdžana Šahin Mustafajev

12.10 Ðurović: Vrhunski obavljen posao, poklon građanima

Direktor Koridora Srbije Dmitar Ðurović izjavio je da su građevinske firme, koje su učestvovale u izgradnji tog autoputa, odradile svoj posao na vrhunskom nivou sa ciljem da put bude najkvalitetniji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svečanost povodom završetka izgradnje i puštanja u saobraćaj autoputa upriličena je na "Takovskoj petlji".

Autoput Ljig - Preljina na Koridoru 11 je dug 40,359 kilometara.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig - Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Građani, koji su na potezu od Čačka do Ljiga putovali Ibarskom magistralom ili će tek putovati otvaranjem nove deonice, dobili su bezbedniju, lakšu i kraću alternativu - Koridor 11, ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Deonica Ljig - Prelina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od danas mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

Glavni izvođač radova je azerbejdzanska kompanija Azvirt, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani.

A, kako je izgledalo otvaranje ove deonice autoputa, opširnije u prilogu.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA