Borci protiv mafije u Italiji poklonili Srbiji softver koji raskrinkava kriminalce

Sada smo mnogo jači u borbi protiv organizovanog kriminala

  • 14

Napredan softver koji je Tužilaštvo za borbu protiv mafije Italije doniralo srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal, značajno će unaprediti rad i ojačati kapacitete te institucije, rečeno je danas na svečanosti u zgradi Specijalnog suda.

Mafijaški bos se krio u svojoj kući pet godina, 50 policajaca ga tražilo. Nisu mogli da veruju gde su ga pronašli (FOTO) (VIDEO)

Istaknuto je da je za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i sve veće pretnje terorizma, potrebna saradnja na regionalnom nivou.

Prema rečima italijanskog tužioca za borbu protiv mafije Franka Robertija, softver omogućava efikasnije vođenje i upravljanje predmetima, pretrage, kao i ukrštanje podataka i efikasniju analizu i lakšu razmenu informacija.

Sistem je, kako je objasnio, u vlasništvu Ministarstva pravde Italije, koji je kopiju dao srpskom Ministarstvu pravde, njime će upravljati analitičari iz redova policije, a biće obezbeđena i obuka za ljude koji će se time baviti.

CELA OPŠTINA DOBILA OTKAZ JER JE MAFIJAŠKA: Haos u gradu u kom je sniman "Kum" (FOTO)

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je da je projekat u okviru kojeg je donaran softver primer na koji način tužilaštva i Ministarstvo pravde mogu da udruže snage i stručno znanje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Organizovani kriminal, kako je rekao, ne poznaje granice, pa i borba protiv njega mora biti takva, odnosno moramo se boriti zajedno, saradnjom na regionalnom nivou.

Italijanski ambasador u Srbiji Ðuzepe Manco rekao je da smo sada mnogo jači uborbi protiv organizovanog kriminala.

Kako je dodao, kada imamo efikasan sudski sistem, uz intrumente poput novog softvera, to garantuje prava građana, naporedak države i rast privrede.

Americki ambasadaor Kajl Skat, kazao je da se divi tužiocima koji su "na samoj liniji fronta" u borbi protiv organizovanog kriminala, što je ponekad veoma opasno, ali je dobro za zemlju i građane.

- Softver će omogućiti da se efikasnije analizira velika količina podataka, što je ključno u borbi protiv organizovanog kriminala - rekao je Skat i najavio donaciju za nabavku hardvera koji će doprineti većoj informatičkoj bezbednosti tužilaštva.

Projekat "Jačanje kapaciteta Tužilaštva za organizovani kriminal za upravljanje predmetima i vođenje istraga korišćenjem visoko efikasnog softvera i jačanje regionalne saradnje", zajednički su sproveli Misija OEBS u Srbiji i tužilaštva.

Projekat je započet 15. oktobra 2013. godine kada su ministri pravde Italije i Srbije zaključili Memorandum o razumevanju kojim je srpskom Tužilaštvu za organizovani kriminal doniran SIDDA/SIDNA softver.

Projekat su podržale ambasade SAD i Holandije.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • balkanski spijun

    8. novembar 2016 | 17:51

    A sta ako taj softver ima neku ,,Rupicu " Kroz koju mogu Italijani odnosno Eu da dobija podatke o nama i da prate sta se sve desava kod nas ? Niko nista danas ne poklanja dzabe bez nekog interesa ...

  • Hahahaha

    8. novembar 2016 | 16:27

    A u nasem tuzilastvu ima sposobnih da koriste taj softver ? Hmmm

  • Dag

    8. novembar 2016 | 16:18

    Softer je, sigurno - efikasan... (Poznato je, da mafija u Italiji, vise - ne postoji.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA