Ko je Rudolf Đulijani? Vučićev lični prijatelj i najbliži Trampov saradnik!

Kao političar istakao se praktičnim sposobnostima unapređujući gradski život Njujorka i smanjujući stopu kriminala!

Na današnjoj konferenciji za novinare, kada se pored Majkla Devenporta i premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio javnosti, objašnjavajući da je Evropska komisija zadovoljna napretkom koji je Srbija ostvarila, pa samim tim, da bi trebalo i mi sami da budemo ponosni na to, premijer je pomenuo i jedno ime osmehujući se: Rudolf Đulijani.

Predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji: PREMIJER VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI - Srbija ostvaruje napredak! (FOTO)

On je još 2012. godine bio gost naše prestonice, kada ga je ugostio premijer Vučić lično. Tada su mnogi osporavali ovo prijateljstvo, ali je naš premijer istrajao održavajući dobre odnose sa svojim prijateljem i saradnikom.

Vučić je podsetio i da je Rudolf Ðulijani, inače republikanac, za koga je rekao da je njegov veliki prijatelj i da će imati važnu funkciju u američkoj administraciji, prvi podržao projekat "Beograd na vodi".

KO JE SVE U SRBIJI ČESTITAO TRAMPU: Šta o njegovoj pobedi misle naši političari (FOTO)

- Sad će vam biti malo teže da me napadate za sve to - rekao je premijer.

On je, međutim, dodao da ima mnogo prijatelja koji su bili na strani demokrata, kojih se nikada ne odriče, te zahvalio bivšem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu što je učinio mnogo za poboljšanje odnosa dve zemlje.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Ko je Rudi Đulijani?

Rudolf (Rudi) Đulijani je Amerikanac iz Bruklina. Potiče iz imigrantske italijanske radničke porodice. Imao je veza sa organizovanim kriminalom i mafijom, pa je zbog kaznenog dela napada i razbojništva osuđen na kaznu zatvora koju je odslužio u čuvenom zatvoru Sing Sing. Posle katoličke osnovne i srednje škole, upisao je njujoršku školu prava na Menhetnu.

STEFANOVIĆ: Imamo nova saznanja o oružju

Pošto je diplomirao, Đulijani počinje profesionalnu karijeru na sudu da bi 1970. prešao na rad u državnu službu, gde počinje njegova vrlo uspešna karijera borca protiv korupcije. Vrtoglavi uspon u državnoj službi počeo je s vladavinom predsednika Ronalda Regana, a za to vreme se ističe u nekoliko vrlo poznatih slučajeva progona i ubistava čelnika mafijaških porodica u SAD-u. Posle Reganove vlade, Đulijani je karijeru nastavio u privatnom sektoru.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

U politiku je uplovio 1989. kada je želeo da postane gradonačelnik Njujorka, kao predstavnik Republikanske stranke na izborima. Nakon poraza od kandidata Demokratske stranke, pokušao je ponovo 1993, i pobedio. I drugi put je izabran za istu funkciju, 1997. godine. Tri godine kasnije, 2000. je otpočeo kampanju za senatora, ali je od nje odustao, navodeći zdravstvene razloge kao uzrok odluke o povlačenju.

PALMA O AMERIČKIM IZBORIMA: Pobeda Trampa važna jer je najavio dobru saradnju sa Srbijom

Svoju najveću političku slavu doživeo je za vreme i nakon terorističkih napada na Njujork 11. septembra 2001. godine, kada se nesebično angažovao radi otklanjanja posledica napada. Tada je dobio nadimak gradonačelnik Amerike i proglašen je ličnošću godine 2001. od strane magazina Time. U februaru 2007. objavio je svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2008. i istraživanja su pokazala da ima najviše izgleda od svih kandidata Republikanske stranke. Međutim, nakon poraza na predizborima na Floridi u januaru 2008. povukao kandidaturu.

Vučić čestitao Trampu pobedu: Pogledajte šta mu je rekao

Kao političar istakao se praktičnim sposobnostima unapređujući gradski život Njujorka i smanjujući stopu kriminala!

Ženio se tri puta, i ima dvoje dece iz drugog braka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA