U Agenciji protiv korupcije 399 izveštaja o kampanji, očekuje se 1.000!

"Provera izveštaja trajati 'jako dugo' jer su kapaciteti Agencije ograničeni, pa kompletnije rezultate ne treba očekivati pre polovine jula", kaže Zoran Stojiljković

  • 0

Agencija za borbu protiv korupcije do sada je dobila blizu 400 izveštaja stranaka koji se odnosne na finansiranje predizborne kampanje za parlamentarne i prvi krug predsedničkih izbora.

Predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da je zaključno sa petkom, 8. junom, Agencija primila 399 izveštaja, a da se očekuje da će ih ukupno biti više od 1.000.

Stojiljković je napomenuo da danas ističe "prvi rok", odnosno rok za podnošenje elektronskih izveštaja, dok za predaju detaljnih izveštaja, u papiru, stranke imaju još sedam dana - do 18. juna.

Kada je reč o političkim partijama čiji su kandidati učestvovali u drugom krugu predsedničkih izbora, rok je 24. jun, odnosno 2. jul za podnošenje pisanih izveštaja.

- Da bismo konačno procenili u kom procentu je odgovoreno na zahteve Agencije i na zakonske rokove, kada se izveštaji razvrstaju, prvo treba utvrditi da li su slali jedan za izbore na različitim nivoima vlasti, ili su, ipak, išli na pojedinačna rešenja - naveo je Stojiljković.

On je istakao da će provera izveštaja trajati "jako dugo" jer su kapaciteti Agencije ograničeni, pa kompletnije rezultate ne treba očekivati pre polovine jula.

- Imate stotine stranica izveštaja, posebne rubrike za različite vrste izbornih troškova, zavisno od toga da li se radi o medijskoj ili terenskoj kampanji. Znači, ogroman posao - naveo je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, nakon logičkih kontrola, slede kontrole potpunosti, zatim ukazivanje na tehničke propuste, a onda analiza, koja može da se završi i prekršajnim, odnosno krivičnim prijavama.

Stranke koje su učestvovale na izborima, shodno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, u obavezi su da Agenciji dostave svoje izveštaje o troškovima u kampanji u roku od 30 dana od proglašenja izbornih rezultata.

(D. Z.  /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA