ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srba je sve manje, OVO je plan za podsticanje roditelja da prave što više dece!

Stimulativne mere ne treba da budu samo ekonomske, već žene treba da budu rasterećene od nekih obaveza kako bi bile stimulisane da rađaju

  • 99

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović najavila je danas osnivanje Demografskog saveta, koji će doneti nove stimulativne mere za povećanje broja dece.

PREDLOG BUDUĆEG GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Do punoletstva, majci trećeg deteta - plata iz budžeta!

Navela je da je procena da će pojedine opštine na jugu Srbije, ako se nastavi dosadašnji trend, do 2040. godine biti depopulacione.

- Tim opštinama je potreban ne samo finansijski podsticaj, vec i zapošljavanje mladih ljudi - istakla je Ðukić Dejanović.

Ministarka je istakla da je država već preduzela određene mere, bez kojih bi situacija bila lošija.

ISPOVEST majke četvoro dece koja će vas ŠOKIRATI: Volela bih da sam rodila samo dvoje!

- Strategija iz 2008. nije zaživela, ali formiranjem Demografskog saveta želimo da podelimo nadležnosti institucijama, ali i da, pored volje države, idemo ka pojedincu koji treba da bude svestan da nas je sve manje - naglasila je Ðukić Dejanović.

Ðukić Dejanović je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem.

- Akademija nauka takođe želi da uključi svoje resurse, kao i različita ministarstva. Stručnjaci koji budu u Demografskom savetu će kroz svoje institucije realizovati neophodne mere - kazala je Ðukić Dejanovih za RTS.

Kako kaže, stimulativne mere ne treba da budu samo ekonomske, već da žene treba da budu rasterećene od nekih obaveza kako bi bile stimulisane da rađaju.

- Partnerstvo je jako važno i mere stimulacije odnosiće se i na očeve - kaže ministarka.

Smatra da se postignute mere moraju realizovati kroz lokalnu samoupravu, ali da je jako važno i mišljenje nevladinog sektora koje će uzeti u obzir.

Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom kroz podsticajne mere kao što su ekonomska nezavisnost mladih bračnih parova, ali i analiza migracija može da utiče na poboljšanje situacije.

- Populaciona strategija je jedan od naših ciljeva. Moraćemo unutrašnjim i spoljašnjim migracijama da se bavimo i u okviru populacionih pitanja - rekla je Ðukić Dejanović.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    14. novembar 2016 | 13:13

    Reci,reci,reci... (Vilijem Sekspir - "Hamlet",a moze i "Kako vam drago",a mose i "San letbhe noci".Da li ce se napraviti ,kao mekad,petogodisnji plan - produktivnosti?)...

  • CuvarKuca

    14. novembar 2016 | 13:01

    Napokon se neko dosetio ovog problema koji muci nasu zemlju vec duze vreme. Nadam se da ce ovaj plan dati efekta, ovo nam je preko potrebno.

  • Goga

    14. novembar 2016 | 12:58

    Podrska radjanju je znacajna i potrebna za podizanje nataliteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA