≫ 

Vučić: Nema potrebe da me neko drugi brani, mogu to sam (FOTO)

- Kao predsednik vlade ću se truditi da budem otvoren za medije, novinare i javnost, znajte da se protivim pritiscima i mešanju u uređivačku politiku - rekao je Vučić

  • 42

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da je za vladu sloboda medija i govora od velikog značaja i da se protivi pritiscima i mešanju u uređivačku politiku, koja, istakao je, ne dolazi iz vlade ili njegovog neposrednog okruženja.

Vučić danas na otvaranju Medijskog foruma Jugoistočne Evrope

Vučić uskoro na razgovorima sa Trampom i Putinom!

Vučić je na otvaranju konferencije Medijskog foruma Jugoistočne Evrope u Beogradu onima koji eventualno pokušavaju da utiču na medije kako bi zaštitili njegovo delo poručio da nema potrebe da ga neko drugi brani, jer je sposoban da to sam učini.

- Kao predsednik vlade ću se truditi da budem otvoren za medije, novinare i javnost, znajte da se protivim pritiscima i mešanju u uređivačku politiku - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je rekao da je nedvosmisleno da imamo nedostataka i problema, navodeći da ne može da "kao noj zabije glavu u pesak" govoreći da je sve u redu, posebno kad postoje ljudi koji govore da je prisutna određena sprega poslovnih i političkih krugova koja sprečava finansiranje medija koji govore protiv vlade.

- Vlada je spremna da razgovara, a ne samo da odgovara na uvrede. Sa svima koji žele da razgovaraju kako bi se to stanje promenilo - rekao je Vučić i dodao da govori dosta i sama činjenica da je neko otvoren za dijalog.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U tom smislu je napomenuo da je on lično uvek bio spreman da odgovori na svako pitanje.

Istakavši da je u prethodnom periodu doneto nekoliko zakona koji regulišu medijsku scenu, Vučić je pomenuo da je okončan proces izlaska države iz medija, uvedeno projektno finansiranje, te uspešno okončana digitalizacija televijskog signala, a da je planu izgradnja nove zgrade RTV u Novom Sadu.

Rekao je i da se očekuje da Ministarstvo kulture izgradi novu medijsku strategiju, nakon što je prethodna uspešno ispunjena, a uz širu raspravu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Javno pozivam ministra kulture da proces donošenja nove medijske strategije postane primer najbolje prakse učešća javnosti u procesu donošenja jedne konkretne javne politike - poručio je Vučić.

Premijer je u obraćanju učesnicima skupa rekao i da je informacija bila i ostala oruđe moći, a slobodni mediji uslov i istovremeno znak postojanja demokratskog društva.

- Jasan znak da postoji kriza u jednom društvu jeste postojanje značajnih delova društva kojima nije omogućeno da slobodno i javno izraze svoje mišljenje, bez straha od posledica - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekao, mi zapravo znamo malo o svetu u kome živimo, promene su duboke i brze i često ne znamo koja je vest dobra, a koja loša.

- Tu vidim suštinu pravog novinarstva u kriznim vremenima, u sposobnosti da se postavljaju prava pitanja kako bi se dobila celovita slika procesa koji menjaju naš svet. Da bismo spoznali stvarnost, moramo joj prići iz različitih perspektiva - rekao je Vučić i dodao da nam nedostaje sposobnost da stvari sagledamo iz tuđih cipela, da razumemo i drugačiji pogled na svet od sopstvenog.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je, navodeći da obezbeđivanjem tačnih informacija široj javnosti mediji mogu imati važnu ulogu u upravljanju krizom i promovisanju demokratskih vrednosti, rekao da bi voleo da se naši mediji ugledaju na neke međunarodne kada su u pitanju profesionalni standardi ali i međusobno uvažavanje i zajednički nastup novinara.

To je, naglasio je, rekao ne kao kritiku domaćih medija nego kao podstrek i podsticaj.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je naveo i da je važno imati profesionalne medije i novinare posvećene rešavanju regionalnih konflikata iz naše prošlosti, spremnih da doprinesu pomirenju među balkanskim narodima.

- Naši odnosi sa Albanijom nisu nikada bili bolji. Voleo bih da ujutro pročitam više u našim novinama o uspesima albanske vlade, na primer, u reformi njihove javne uprave, da nešto naučimo iz dobrih primera naših komšija Albanaca - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HellenaH.

    22. novembar 2016 | 10:55

    Jako je važno i to što je premijer spreman da razgovara sa svima koji žele da razgovaraju kako bi se stanje promenilo.

  • gaga

    22. novembar 2016 | 10:57

    Vučić je skoro svakodnevno izložen raznim napadima, i navikao je na to, dostojanstveno odgovori svima i odbrani sebe od laži drugih.

  • sasa

    22. novembar 2016 | 10:18

    Pravnik a sposoban, zasto bi ga neko branio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA