VUČIĆ PROGOVORIO O PROŠLOSTI: Platio sam političku cenu kao ministar informisanja, imao sam 28 godina i bio je rat

Vučić je objasnio da je imao 28 godina kada je bio ministar informisanja i to usred rata kada smo dobili loše zakone o medijima i slobodi medija

  • 69

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je platio veliku političku cenu i prihvatio krivicu zbog odluka u vreme dok je bio ministar informisanja 1990-ih.

Vučić: Nema potrebe da me neko drugi brani, mogu to sam (FOTO)

- Vrlo je lako to meni zabiti kao nož u leđa - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje nemačkog novinara na konferenciji Medijskog foruma Jugoistočne Evrope.

Pitanje je bilo koliko je različito ono što radi danas u odnosu na ono što je radio kada je bio ministar informisanja i da li se nešto promenilo, a Vučić je primetio da je na to pitanje do sada bar hiljadu puta odgovorio, te ocenio da je to više lično nego političko pitanje.

Vučić je objasnio da je imao 28 godina kada je bio ministar informisanja i to usred rata kada smo dobili loše zakone o medijima i slobodi medija.

- Taj zakon je bio bolji od onog iz 2009, a niko se nije žalio na taj - rekao je Vučić dodajući da u to veme nije bio dovoljno jak da se protivi svemu što je neko usvojio i stavio na snagu.

Vučić je poručio da je platio političku cenu i da je više puta o tome govorio, a da su mu građani poverovali na reč.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Povodom slučaja ubistva novinara Milana Pantića, on je naglasio da se privodi kraju prikupljanje relevantnih dokaza koji bi omogućili podizanje optužnice.

Vučić je na otvaranju konferencije Medijskog foruma Jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da je Komisija koja se bavi rasvetljavanjem ubistava novinara postigla pozitivne rezultate.

U slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, rekao je, počinioci i organizatori su privedeni pravdi i trenutno im se sudi.

Naveo je da je u slučaju novinarke Dade Vujasinović do sada urađeno sve što je moguće, uključujući i forenzičko i sudsko medicinsko-super veštačenje u Holandiji.

- Pozitivan primer naše Komisije pokazuje da kada postoji politička volja, razumevanje i sinergija između novinarske struke i državnih organa nema nepremostivih prepreku i šalje jasnu poruku da zločini počinjeni prema novinarima nisu i neće biti zaboravljeni - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada je reč o migrantskoj krizi, premijer je istakao da Srbija neće graditi ograde i zidove i da će nastaviti da štititi svoje interese, te da još nema sveobuhvatnog rešenja.

Vučić je dodao da Srbija ceni sve napore koje je uložila Evropska komisija i napore nadležnih u Bugarskoj da se spreči veliki priliv i ulazak ljudi.

Prema najnovijim informacijama, rekao je Vučić, srpsku granicu je ovog meseca prešlo duplo manje migranata u odnosu na prošli mesec.

Srbija je duboko zahvalna Bugarskoj, koja je uradila svoj deo posla, dodao je navodeći da je trenutno u Srbiji oko 7.000 migranata.

Upitan da li odnos Srbije prema migrantima vidi kao onaj u Francuskoj ili u Mađarskoj, Vučić je rekao da Srbija ne može da se poredi ni sa Francuskom ni sa Poljskom ni sa drugim velikim zemljama, ali i da bi izabrala model između Francuske i Mađarske.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Podseto je da je Srbija i u vreme kad je migrantska kriza bila na vrhuncu i kada je bilo neizbežno reći nešto loše ili protiv migranta ili doneti strožu politiku, čekala na sveobuhvatno rešenje krize, ali da takvo još ne postoji.

Naveo je i da je Srbija dobila punu podršku EU i da se ponudila da učestvuje u sistemu kvota.

- Želeli smo da pokažemo našu lojalnost - primetio je i podsetio da je Srbija dobila novčanu pomoć iz fonda solidarnosti za saniranje posledice poplava 2014. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki

    22. novembar 2016 | 13:18

    Najvažnije je da sada vodi državu na najbolji mogući način.

  • Tara

    22. novembar 2016 | 10:45

    Vučić je postao snažan i iskusan političar, i mnogi mu zavide na tome pa mu stalno traže dlaku u jajetu.

  • Kosta

    22. novembar 2016 | 09:18

    Čovek koji se ne menja u svemu pa i mišljenju, i nije neki čovek. Vučić je napravio otklon od tih političkih recidiva iz 1998. i sada je tu gde je. Na pravom mestu, premijerskom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA