Niko nije odgovoran za Dobrovoljačku?!

Tužilaštvo BiH donelo naredbu o obustavi istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv ukupno 14 osoba, među kojima i Ejupa Ganića i Jovana Divjaka. Ganić: Očekivao sam to

  • 1

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Tužilaštvo je saopštilo da je naredba o obustavi istrage protiv osumnjičenih osoba, nakon opsežne istrage donesena na osnovu 352 izjave svedoka, kao i 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video-zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

U saopštenju se navodi da je dosadašnjom istragom utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Istraga u vezi sa ovim radnjama nastavlja se zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično delo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage utvrđeno je da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije "FIS-a", Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane i da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i maltretiranje tih zarobljenika.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinilaca, te identifikovanja ostalih izvršilaca, kao i postojanja eventualne zapovedne odgovornosti.

Na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužioca, može se uložiti tužba Kancelariji glavnog tužitelja u skladu sa ZKP BiH.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Zaim Backović Zagi naredio je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. O tome svedoči radio poruka koju je presrela JNA, a objavili sarajevski mediji.

Bivši član Predsedništva BiH i jedan od osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka" Ejup Ganić rekao je da je od samog početka očekivao obustavljanje istrage.

- Od samog početka istrage očekivan je ovakav rezultat, jer je međunarodna zajednica bila faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice - istakao je Ganić.

On je, kako su preneli sarajevski mediji, rekao da "Dobrovoljačka" ostaje važan istorijski datum za BiH i za Srbiju, a da će istoričari "verovatno zaključiti da je to bio dan 'D' kada je Bosna spasena i dan kada je propao projekat velike Srbije".

(Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zox populi

    6. maj 2012 | 19:55

    da su Sarajlije prave pa da to govno sandzacko sami osude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA