≫ 

Srbija će slaviti državni praznik 25. novembra?

Akademijom u Novom Sadu je obeležen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sedište Vojvođanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja

  • 32

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je večeras u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti predlog dopune Zakona o državnim praznicima, da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je doneta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

Šešelj traži veto od Nikolića na Krivični zakonik

- Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje. Danas jeste praznik za sve građane Srbije, bio je to i poslednjih 98 godina, ali se o njegovom značaju malo govorilo i nedovoljno znalo", ocenio je Nikolić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Akademijom u Novom Sadu je obeležen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sedište Vojvođanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja.

Nikolić je rekao da su odluke donete tog dana "postale i ostale trajna vrednost na kojoj se gradi poslovično uspešan suživot različitih nacija i kultura u Vojvodini".

On je kazao da je Vojvodina, ne samo primerom zajedničkog suživota raznih nacija, već i svojim aktivnostima u međunapodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, "pokretač napretka cele zemlje".

- Severna i južna srpska pokrajina neraskidivo su biće jedinstvene države Srbije. Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele - rekao je Nikolić.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    26. novembar 2016 | 18:43

    Mi koji smo ziveli, u per drzava,smo pomalo i - zbunjeni... (Navedite,ako ste u stanju - drzavne praznike.Hvala!)...

  • Srboljub

    25. novembar 2016 | 21:16

    Sveti Nikola treba da je praznik, državni. I Srpska nova godina.

  • Nišlija

    25. novembar 2016 | 20:08

    Bolje vratite 29.11.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA