Kuper: Fusnota nije obavezna! Stefanović: Obavezna je, ali se svi prave da nije

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine rekao da nije tačno da ispred imena kosovske delegacije mora da piše puna odrednica utvrđena fusnotom. Šef beogradskog pregovaračkog tima tvrdi da to jeste dogovoreno, ali da se sada svi prave da do toga nije došlo

  • 0

Evropski posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Robert Kuper tvrdi da nije pravilno tumačenje da u natpisu ispred kosovske delegacije mora da piše puna odrednica utvrđena fusnotom u dogovoru postignutom u februaru.

Kuper je na skupu o približavanju Kosova Evropskoj uniji rekao da su i pitanja srpskih izbeglica sa Kosova i Metohije i imovine privatnih lica i srpskih kompanija takođe deo dijaloga koji vode Beograd i Priština. On je na okruglom stolu u Centru za evropsku politiku u Briselu ocenio da je jedan od razloga zategnutosti odnosa to što Srbi na severu Kosova ne veruju vlastima u Prištini i strahuju od njenih mera.

Kuper je ocenio da će kroz dijalog Beograda i Prištine bez sumnje doći do ravnopravnijih odnosa dve strane.

Potpredsednik vlade u Prištini Petrit Seljimi rekao je na skupu da se rešenje problema severa Kosova može naći kroz punu primenu Ahtisarijevog plana.

Na pitanje kakve će posledice imati izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da će biti okončan nadzirani suverenitet Kosova i da će zbog toga biti menjan kosovski ustav, Petriti je uzvratio da se time ni na koji način neće uskratiti dosadašnja prava Srbima na Kosovu.

STEFANOVIĆ: KUPER PODRŽAVA PRIŠTINU

Borislav Stefanović smatra da posrednik EU Robert Kuper podržava Prištinu u težnji da se u regionalnom predstavljanju ne koristi fusnota dogovorena u Briselu.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom je, odgovarajući na pitanje kada će potpuno biti primenjeni dogovori o regionalnom predstavljanju i upravljanju administrativnom linijom rekao da dogovori još nisu sprovedeni zbog različitog tumačenja, ali i zbog jednostranih poteza Prištine.

- Tema regionalnog predstavljanja nije sprovedena zbog različitog tumačenja onoga što je dogovoreno u Briselu, dakle da li fusnota ide na tablicu ili ne. Mi smo dogovorili da fusnota stoji na tablici, međutim, na moju veliku žalost, sada se svi prave kao da do toga nije došlo i u tome imaju očigledno podršku i Roberta Kupera - rekao je Stefanović za Radio "Dojče vele".

On je dodao da je problem administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak je stvar tehničke primene već dogovorenog aranžmana i naglasio da očekuje da nova Vlada to do kraja sprovede u najkraćem mogućem roku.

- Međutim, koraci koje Priština u međuvremenu preduzima, kao što su otimanje srpskih tablica i druge vrste maltretiranja srpskog stanovništva, nikako ne doprinose da bilo ko u Beogradu spremno i sa elanom uđe u taj proces s obzirom na to da vidimo kako se često zloupotrebljavaju dogovori koji su postignuti - poručio je Stefanović.

On je ukazao na to da su sve mere koje preduzimaju kosovska policija jednostrane, da nisu dogovorene u Briselu i da prištinska vlast pravo za njihovo sprovođenje očigledno crpi iz kosovskog zakonodavstva i kosovskih propisa. Kako je istakao, korišćenje KS i RKS tablica na Kosovu je neprimenljivo na severu zbog toga što Srbi na severu to neće prihvatiti, a ni država Srbija.

- Zašto? Zato što se ljudi ucenjuju da uzmu kosovska dokumenta da bi dobili KS tablice - naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, takve mere su neprihvatljive, jer bi umnogome narušile inače krhku bezbednost koja postoji na severu Kosova.

- Mi smo to jasno rekli svim sagovornicima i u međunarodnoj zajednici. To, naravno, ne znači da ćemo mi tu stvar ostaviti tako kako jeste. Mi ćemo se truditi, ako dobijemo mogućnost da sastavimo Vladu Srbije, da taj problem rešimo na način koji će biti prihvatljiv svima i, u stvari, mi imamo vrlo konkretne mere za pitanje registarskih tablica - istakao je Stefanović.

(M. S. / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA