Postignut dogovor Beograda i Prištine o pravosuđu

Ðurić je rekao da je današnji dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU

  • 11

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine večeras u Briselu, uz posredovanje EU, postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini.

Danas u Briselu počinje nastavak pregovora sa Prištinom

– Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini –  izjavio je Ðurić.

Ðurić dodaje da je današnji dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od strane pristinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM.

– Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovnistvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine – objasnio je Ðurić u izjavi Tanjugu.

Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milence

    30. novembar 2016 | 22:04

    Da li to znaci da ce sada moci da se hapse siptarski zlocinci?Odlicna vest .Prvo da hapse Tacija.Zlocini nikad ne zastarevaju.

  • Jagodinac

    30. novembar 2016 | 20:30

    Nisam drugo ni ocekivao. Znaci josh jedan uspeh srpske diplomatije koji ce zastitit Srbe na Kosmetu a u korist Albanaca. Divno.

  • Ekica

    1. decembar 2016 | 00:03

    Veze nemate..vi gradani Srbije..koliko para sa trosi za kosovo.. za tudu drzavu..toje drzava..ulazis na kosovo carina policija...priznaj te to i evropa je blizu..ovako nikada..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA