Demarš Podgorici zbog Nikolaidisa

Ambasador Zoran Lutovac pozvan na konsultacije u Beograd

  • 0

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš Vladi Crne Gore, a ambasador u Podgorici Zoran Lutovac pozvan je na konsultacije u Beograd, zbog izjave savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa, piše Press.

Kako su objavili podgorički listovi "Dan" i "Vijesti", protestnu notu uručio je predstavnik Ambasade Srbije u Crnoj Gori crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija.

Iz tog ministarstva i ambasade agenciji Beta danas još nije potvrđeno da li su pomenuti medijski navodi tačni, jer su na oba mesta rekli da su osobe koje bi mogle da daju informacije o tome "na sastanku" .

Nikolaidis je u tekstu koji je 11. januara objavio na podgoričkom internet portalu Portalanalitika, ocenio da bi nestanak Republike Srpske bilo "civilizacijski iskorak".

"Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS", napisao je Nikolaidis, aludirajući na Božidara Stanišljevića, koji je priznao da je u halu Borik uneo eksploziv i oružje.

Nikolaidis je objasnio da je RS "nešto što je stvoreno na zločinima koji su osuđeni u Hagu".

Opozicione stranke Pokret za promjene i Nova srpska demokratija zatražile su smenu Nikolaidisa sa mesta savetnika predsednika Skupštine Crne Gore, kao i utvrđivanje odgovornosti samog Ranka Krivokapića.

Neparlamentarna Narodna stranka je ranije ocenila da Nikolaidis nije savetnik Krivokapića, nego Krivokapić njegov.

Predsednik Društva nezavisnih književnika Crne Gore Milorad Popović je ocenio da je izjava Nikolaidisa "ironija bizarnosti da se obeležava tvorevina (RS) koja je nastala na etničkom čišćenju".

Nikolaidis je poznati crnogorski pisac novije generacije, a prošle godine je za svoje stvaralaštvo dobio nagradu Evropske unije za književnost.

Udruženje novinara Republike Srpske podnelo je krivičnu prijavu protiv savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa zbog teksta povodom proslave 20 godina formiranja RS u kojem je, kako se navodi, podsticao na terorizam čime je počinio krivično delo.

U saopštenju se navodi da Udruženje novinara traži otvaranje istrage u kojoj će u postupku međunarodne pravne pomoći, a na osnovu sporazuma BiH i Crne Gore o međusobnoj saradnji u krivično pravnim stvarima, biti saslušan Nikolaidis i pribavljeni inkriminisani tekstovi, a nakon toga podignuta optužnica zbog izvršenja navedenog krivičnog dela.

Udruženje novinara RS je, dodaje se, krivičnu prijavu podnelo jer je Nikolaidis nedavno napisao da bi bio "civilizacijski iskorak da je upotrebljen eksploziv u dvorani Borik u Banjaluci u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali 20 godina RS".

"Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali - ne bi li to bio civilizacijski iskorak ? Bila bi to, još, i poetska pravda", napisao je Nikolaidis.

Udruženje novinara RS je juče podnelo krivičnu prijavu protiv šest urednika i novinara Federalne televizije (FTV), optužujući ih da su u svojim informativnim emisijama 9. januara, komentarišući proslavu Dana RS, širili versku, nacionalnu i rasnu mržnju.

Izvor: Beta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA