Skupština raspravljala o povereniku i zaštitniku građana umesto o budžetu!

Zbog žustre rasprave predsedavajući su u nekoliko navrata određivali pauzu od po pet minuta

  • 61
Skupština Srbije Foto: Marko Todorović

Na sednici Skupštine Srbije danas se tokom rasprave o budžetu za narednu godinu vodila oštra rasprava o plati i radu poverenika za informacije od javnog zanačaja, ali ponovo i o zaštitniku građana.

Vučić obišao Aerodrom, nova platforma za odleđivanje aviona (FOTO)

Poslanici Srpske napredne stranke izneli su stav da su plate poverenika i zaštitnika građana neprimereno velike i da bi ih trebalo smanjiti, dok je opozicija ocenila da vladajuća većina "vodi besramnu kampanju" protiv onih koji te institucije vode samo zato što dobro rade svoj posao i ukazuju na loš rad vlasti.

Rasprava se povela jer je na dnevni red stigao amandman poslanika SNS kojim se traži smanjenje plata povereniku.

Opozicija je ukazivala da se plata ne može smanjti kroz predlog zakona o budžetu već izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, odnosno izmenama Zakona o zaštitniku građana.

Predsednica Skupštine i poslanici SNS Maja Gojković rekla je da je plata poverenika izuzetno velika i da ne razume zašto poverenik i zaštinik ne bi mogli i sa 130.000 dinara da obavljaju svoj posao.

Ona je istakla da protiv tih institucija nema ništa, ali da želi da ukaže da Saša Janković i Rodoljub Šabić odavno ne obavljaju funkcije na koje su izabrani, već da se bave poltikom. Tražila je od ministra da kaže koliki je budžet poverenika i na šta novac ide.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je budžet opredeljen za instituciju poverenika 203 miliona dinara, od čega 140 miliona dinara odlazi na plate, a za usluge po ugovoru 33 miliona dinara.

Kako je dodao, u službi poverenika zaposlena je 71 osoba i postoji zahtev da se zaposli još njih 17.

On je ukazao da ta institucija kao i institucija zaštitnika građana nije prošla kroz racionalizaciju zaposlenih, niti umanjenje budžeta.

Vulin je rekao da su to značajne institucije i da treba da se brane, ali da ih ne treba mešati sa onima koji je vode i dodao da ne veruje da bi "ta gospoda radila za manju platu koju ima predsednik Srbije i da se zbog toga dvoume da li da uđu u trku za predsednika ili ne.

Šef poslaničke grupe Saša Radulović izjavio je da građani znaju da poverenik i zaštitnik dobro rade svoj posao i da su zahvaljujući njima videli u brojnim slučajevima šta se dešava iza kulisa i šta vlast želi da sakrije od očiju javnosti.

- Oni od naše poslaničke grupe imaju samo veliku zahvalnost zato što odlično obavljaju posao. Ova diskusija i bizarni amandmani su na dnevnom redu jer vas 'žulja' to što oni dobro obavljaju svoj posao - istakao je Radulović.

Zbog žustre rasprave predsedavajući su u nekoliko navrata određivali pauzu od po pet minuta.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    9. decembar 2016 | 20:50

    Zbog takvih iz opozicije, umesto da se usvaja budžet oni prave cirus.

  • Daca

    9. decembar 2016 | 20:18

    Jeste budzet vazan,ali njih dvojica su dva najveca neradnika na politickoj sceni koji gradjani "debelo" placaju...

  • Alibaba

    9. decembar 2016 | 20:21

    Mislim da bi obojicu trebalo razrešiti te funkcije i dovesti kompetentne osobe koje bi obavljale svoju dužnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA