≫ 

LAVROV U BEOGRADU: Koje poruke Kremlja je preneo srpskom državnom vrhu (FOTO)

Lavrov preneo srpskom premijeru pozdrave predsednika Putina, premijera Medvedeva i istakao da visoko ceni njegov doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa

  • 69

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u dvodnevnu posetu Beogradu. On je danas razgovarao sa srpskim državnim vrhom, dok će sutra prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

ŠTA NAM DONOSI LAVROV: Šef ruske diplomatije stiže u posetu Srbiji

Uoči najznačajnije posete Srbiji pred Novu godinu, stigla jaka poruka iz Rusije

Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa Lavrovom u Vladi Srbije. Vučić je Lavrovu na ruskom jeziku poželeo dobrodošlicu na šta se gost iz Rusije zahvalio.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nadam se da će saradnja između naših naroda i naših zemalja uvek biti dobra i možemo reći bolja i uspešnija. Uveren sam da ćemo zajedno postići odlične ekonomske rezultate, povećati robnu razmenu i zajedno sa tim održati veoma dobre odnose između naših zemlja. To je naš zajednički zadatak - rekao je Vučić Lavrovu.

Lavrov je naveo da mu je uvek drago da poseti "prijateljsku Srbiju".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Nama je jako drago kada dolazimo u posetu prijateljskoj Srbiji i Beogradu koji se obnavlja i koji kao i ranije privlači ljude koji vole srpsku kulturu i istoriju - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je Vučiću preneo "najbolje želje predsednika Putina i premijera Medvedeva".

- Visoko cenimo vaš lični doprinos razvoju odnosa sa Ruskom Federacijom - rekao je Lavrov pozdravivši rast u međusobnim ekonomskim odnosima.

Istakao je saradnju kada su u pitanju humanitarni odnosi, ali i u spoljnoj saradnji koju karakteriše uzajamno poštovanje.

- Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije. Uvek smo spremni da nađemo balans u našim interesima - istakao je ministar Lavrov.

SERGEJ LAVROV, ALEKSANDAR VUCIC

Srpski premijer i ruski ministar razgovarali su o saradnji dveju zemalja i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dveju zemalja za njegovo produbljivanje u svim pravcima.

Premijer Vučić je istakao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Ruske Federacije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

On je naglasio da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle.

Premijer Vučić obavestio je ministra Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fijat vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik srpske Vlade zahvalio je na donaciji Ruske Federacije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

Premijer Vučić i ministar Lavrov razgovarali su i o razvoju saradnje u oblasti odbrane, koji će biti tema narednog susreta premijera Vučića sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

Tema današnjeg sastanka bila je i naredna poseta predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pored bilateralnog razgovara, održan je i sastanak dve delegacije, kome su prisustvovali i ministri spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Zoran Ðorđević i Nebojša Stefanović, kao i amabasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i članovi ruske delegacije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lavrov se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Nikolić je šefa ruske diplomatije primio na Andrićevom vencu, gde mu je uručio Orden srpske zastave prvog stepena.

Printskrin: Tanjug/Nenad Dilparić Printskrin: Tanjug/Nenad Dilparić

Prethodno je Lavrova je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položili su vence na groblje Oslobodilaca Beograda.

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    12. decembar 2016 | 20:48

    Rusija ne ucenjuje Srbiju i dobronamerna je prema nama. Odnos je prijateljski i tako ce i ostati! Niko nas ne uslovljava da biramo?!

  • Bisernka

    12. decembar 2016 | 19:38

    Rusko trziste je prilika za srpsku privredu koja je u razvitku, zahvaljujuci dovodjenju novih investitora.

  • Dana

    12. decembar 2016 | 19:59

    Poseti se pridaje veliki znacaj jer time Srbija jaca svoj uticaj u krugovima evropskih drzava i salje jasanj signal Briselu da je vazana geostrateski partner Rusiji a samim tim moze biti i EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA