Sukob oko Kosova na samitu u Beogradu!

Samit šefova država i vlada jugoistočne Evrope završen bez usvajanja zajedničke deklaracije, pošto je predstavnik Albanije imao primedbe na tekst ponuđenog nacrta u vezi s Kosovom

  • 0

Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Beljortaja izjavio je da nakon ponuđenog nacrta deklaracija učesnicima, i pored dobre volje sa kojom je doputovao na samit, ne može da podrži taj tekst jer je nedovoljno konstruktivan.

- Ovu deklarciju ne možemo da prihvatimo jer je neophodno da se u njoj reflektuje pominjanje značaja postignutih dogovora (Beograda i Prištine) i puno sprovođenje tih dogovora - rekao je Beljortaja.

Nakon te izjave, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je u tom trenutku predsedavao skupom, konstatovao je da deklaracija nije usvojena zbog protivljenja jedne države.

Beljortaja je prethodno u svom govoru ponovio stav Tirane da bi Kosovu trebalo omogućiti da postane "ravnopravna" članica Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, kao i drugih regionalnih inicijativa.

Prema njegovim rečima, dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine trebalo bi da u potpunosti bude primenjen, a Kosovo da bude zastupljeno kao "ravnopravna članica".

- Verujem da će dve strane u dijalogu nastaviti da implementiraju dogovore i nastojati da postižu dalje rezultate - istakao je Beljortaja, koji se založio za promenu statuta PSJIE u cilju "adekvatne zastupljenosti Kosova".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je žaljenje zbog neusvajanja zajedničke deklaracije, iako su sve države članice te inicijative saglasne sa njenim ciljevima.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicima Crne Gore i Makedonije Filipom Vujanovićem i Đorđem Ivanovim objasnio da se deklaracija samita donosi konsenzusom, koji je izostao zbog insistiranja predstavnika Albanije na nečemu na čemu nije insistirala nijedna druga članica.

- Radilo se o tome da se na izvestan način otvori novo poglavlje u ovoj organizaciji, odnosno da dođe do predstavljanja administracije iz Prištine na način koji za Srbiju nije prihvatljiv, jer nije dogovoren do sada - rekao je Nikolić.

Srbija, kako je rekao, ostaje principijelna u stavu da nikada implicitno ili eksplicitno neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

- Republika Srbija ostaje posvećena daljem unapređenju bilateralnih odnosa sa svim susednim zemljama i zemljama u okruženju. Lično ću se založiti za kontinuitet ovakve politike, jer ona predstavlja jedan od strateških ciljeva spoljne politike naše zemlje - poručio je Nikolić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da su zajednički politički prioriteti svih država regiona uspostavljanje trajnog mira i blagostanja i težnja ka postizanju punopravnog članstva u EU, i da je Srbija zato na stanovištu da je neophodna racionalizacija i konkretizacija delovanja regionalnih inicijativa.

Pozdravljajući učesnike samita, Cvetković je istakao da su države regiona u ključnom periodu za rešavanje svojih nacionalnih interesa, pre svega u kontekstu evrointegracija i stvaranja stabilnog ambijenta nophodnog za privredni napredak.

- U narednim godinama regionalna saradnja bi trebalo da osigura principe i agendu za rešavanje preostalih izazova sa kojima se suočavamo. Smatramo da je dijalog koji se vodi u okviru PSJIE nezamenljiv okvir za razmenu naših ideja i skiciranje budućeg okvira saradnje - rekao je Cvetković.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA