• 97

MLADIĆEVA ODBRANA: Alija Izetbegović granatirao i snajperisao sopstveni narod!

Izetbegovićeve snage "koristile su prisustvo civila u gradu da zaštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i poštama, smeštajući radionice za oružje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim školama, dok su deca sedela u razredima i razmeštajući snajpere na soliterima - rekao je Ivetić

 • 97

Odbrana Ratka Mladića negirala je danas u završnoj reči da je Vojska Republike Srpske neselektivo granatirala i snajperisala civile u Sarajevu, nazivajući tu optužbu "mitom". Ratni komandant VRS, general Mladić (74) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, 1992-95.
NOVI USLOV! EU traži da zatvorimo Rusko-srpski centar u Nišu

JADNA JE EU U KOJOJ HRVATSKA VODI GLAVNU REČ: Dačić o blokadi poglavlja
Branilac Dejan Ivetić tvrdio je da je i jedinog preživelog svedoka koga je tužilaštvo izvelo tokom sudjenja, Fadilu Tarčin, kada je imala 16 godina u Sarajevu teško ranila granata koju su ispalile "snage Alije Izetbegovića", a ne vojska pod komandom Mladića.
- Tužilaštvo radi kao da prikriva zločine Izetbegovićevih snaga - ocenio je Ivetić.
Foto: Wikipedia/Helene C. Stikkel

Foto: Wikipedia/Helene C. Stikkel


Branilac je ponovo Izetbegovića okrivio za izbijanje rata u Sarajevu, podsećajući na njegove reči da je "spreman da žrtvuje mir za suverenu BiH".
Izetbegovićeve snage "koristile su prisustvo civila u gradu da zaštite sebe, krijući svoje komande u prodavnicama i poštama, smeštajući radionice za oružje u stambenim zgradama i podrumima, obučavajući regrute u osnovnim školama, dok su deca sedela u razredima i razmeštajući snajpere na soliterima", rekao je Ivetić.
On je naglasio da je general Mladić "više puta je zabranio Sarajevsko-romanijskom korpusu da puca ukoliko to nije apsolutno neophodno", naročito tokom brojnih primirja, kako bi "političarima dao šansu da pronadju mirovno rešenje.
Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis


Kao dokaz da je, nasuprot tome, "Izetbegović želeo rat", Ivetić je iz izveštaja Unprofora citirao da je "granatiranje značajno smanjeno... ali da vlasti nastavljaju da stvaraju mit da je grad bombardovan... očekujući medjunarodnu vojnu pomoć".
Taj mit bio je toliko važan da je muslimanska strana "granatirala i snajperisala sopstveni narod", rekao je Ivetić, pozivajući se i na reči komandanta Unprofora Majkla Rouza (Michael Rose) da na tramvaje u Sarajevu puca "tajna policija".
Suprotno optužbama, VRS je bila "pažljiva da ne napada civile", tvrdio je Mladićev branilac.
Po tumačenju odbrane, dokazi pokazuju da VRS nije bila odgovorna za dve eksplozije na sarajevskoj pijaci Markale, u kojima je poginulo više od 100 civila.
Ivetić je podsetio da su brojni istražitelji UN izjavili da nisu mogli utvrditi tačno sa kojeg je mesta granata ispaljena, a da su neki od svedoka iz Unprofora "bili gotovo sigurni da to nisu učinili Srbi".
Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP


Negirajući da je VRS otvarala neselektivnu vatru na Sarajevo, Ivetić je naznačio da je Armija BiH imala obavezu da "odvoji civile od vojnih objekata". To nije učinila, već je sasvim suprotno, civilima zabranjivala da napuste grad.
Ne negirajući da je na Sarajevo "ispaljen veliki broj granata", odbrana je tvrdila i da je VRS proporcionalno odgovarala. na napade ABiH kojima je bila izložena iz Sarajeva, iako su oni sprovodjeni i mobilnim minobacačima iz blizine civilnih objekata.
- Glavni vojni cilj za SRK bila je potpuna obustava neprijateljstva u Sarajevu. U skladu s tim, sprovodili su strategiju samoodbrane. Nisu pokušavali da zauzmu Sarajevo -podvukao je Mladićev branilac.
Odbacujući optužbe za napade na Baščaršiju, Ivetić je rekao da su se "Mladićeve naredbe odnosile samo na vojne mete - od kojih su mnoge bile smeštene u Starom gradu".
- Nijedan dokaz nije prikazan da su mete koje nisu vojne namerno napadane - rekao je.
- Najveća šteta na civilnim objektima u Sarajevu bila je blizu linije fronta. Samo u malom broju slučajeva to se desilo van tih područja i bez vidljive vojne potrebe. Tužilaštvo nije dokazalo da je general Mladić hotimično naredio granatiranje tih položaja ili da ih je SRK napao - podvukao je Ivetić.
Odbrana je naglasila da je "ceo grad Sarajevo, sam po sebi, bio vojna meta".
Ivetić je tvrdio i da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u cilju terorisanja stanovništva Sarajeva.
"Teorijom zavere", odbrana je nazvala tvrdnju optužbe da je general Mladić civilima u Sarajevu uskraćivao humanitarnu pomoć, vodu, struju i gas.
Odbrana nije propustila da ponovo istakne da je Radovan Karadžić bio "vrhovni komandant VRS i SRK. Mladić je bio podređen njemu.
Foto: sense-agency.com

Foto: sense-agency.com


Branilac Ivetić sugerisao je da je komandant SRK Dragomir Milošević bio bliskiji Karadžiću i Momčilu Krajišniku nego Mladiću i da se iza njegovih ledja sastajao sa njima.
Zastupnik odbrane zaključio je da tokom sudjenja nije dokazano da je general Mladić "dozvolio ili preduzeo bilo kakav nezakoniti napad, niti da je teror bio nameravan ili da je smrt bilo koje osobe u Sarajevu bila posledica namerne akcije bilo SRK, bilo generala Mladića".
Odbrana nastavlja završnu reč.
(Beta/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Алекса

  Зашто мој одговор Салку нећете да објавите? Проблем је што ја наводим чињенице, а то не може да побије припадник највелинчаственије религије? Проблем је што сам набројао државе које не подржавају лажи муслимана па ће Салко да испадне лажов којем су САД добре када су против Срба, а иначе су сатанистичко дело? Ово се понавља из теме у тему и није више случајност, него је лична нетрпељивост, а то са објективношћу не иде.

  3
  5

  Podelite komentar

 • Љиљана

  И овде конвертити воде главну реч. Шта можемо кад имају толику мржњу према народу одакле су поникли, тј воде порекло.

  8
  8

  Podelite komentar

 • Zoki

  Sam je sebe bombardovali na pijaci je poginulo dosta ljudi sećam se mi nismo imali veze sa tim

  9
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima