≫ 

EU o očekivanjima od Srbije za poglavlja 5 i 25: Treba da se uspostavi adekvatna primena nacionalnog zakonodavstva

Evropski savet zaključuje da će se tokom pregovora o pristupanju nastaviti nadgledanje usklađivanja i primene evropskih tekovina u oba ova poglavlja i po potrebi vratiti fokus EU na ova poglavlja

  • 6

Savet ministara EU saopštio je da će, posle današnjeg otvaranja poglavlja 5 i 25 sa Srbijom, nove pristupne konferencije biti planirane kako bi se napredak nastavio u prvoj polovini sledeće godine.

Vučić: Hrvati su bežali od mene po Briselu (VIDEO)

Kada je reč o poglavlju 5 o javnim nabavkama, Evropski savet navodi da se od Srbije očekuje usklađivanje i primena evropskih kriterijuma u toj oblasti.

Kao prelazna merila neophodna za privremeno zatvaranje ovog poglavlja, EU navodi punu usklađenost nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim tekovinama u pogledu javnih nabavki, uključujući i zakonodavstvo o koncesijama i međunarodnim dogovorima koji izuzimaju neke poslove iz okvira zakona o javnim nabavkama.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija treba da uspostavi odgovarajuće administrativne i institucionalne kapacitete na svim nivoima i sprovede adekvatne mere kako bi se osigurala adekvatna primena nacionalnog zakonodavstva u oblasti javnih nabavki i to pre ulaska Srbije u članstvo - navodi se u dokumentu Evropskog saveta izdatom posle Međuvladine konferencije sa Srbijom.

Ističe se da se od Srbije očekuju dokazi o fer i transparentnom sistemu javnih nabavki, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada je u pitanju poglavlje 25, Evropski savet napominje da za poglavlje koje se odnosi na nauku i istraživanja nisu potrebna prelazna merila za njegovo privremeno zatvaranje, uzimajući u obzir generalno dobar nivo pripremljenosti Srbije u ovim oblastima i ograničen broj evropskih tekovina u odnosu na koje se nacionalno zakonodavstvo usklađuje.

Evropski savet zaključuje da će se tokom pregovora o pristupanju nastaviti nadgledanje usklađivanja i primene evropskih tekovina u oba ova poglavlja i po potrebi vratiti fokus EU na ova poglavlja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CM

    14. decembar 2016 | 14:34

    Vidim koliko je primenjeno nacionalno zakonodavstvo u ustaskoj njihovoj gde su i dalje Srbi gradjani drugog reda i zastraseni, pa su takvu monsztruoznu tvorevinu primili u EU a od nas traze iglu u plastu sena.

  • Евроталибан

    14. decembar 2016 | 00:28

    А које од тих поглавља се маже на лебац

  • Boki

    14. decembar 2016 | 06:04

    Mnogo smo daleko od Evropske unije ako se ide putanjom koju nam oni zadaju. Mislim da je Hrvatska imala olaksice, kao i ostale zemljecu okruzenju jer su na slicnom nivou kao i mi. Mozda cemo postati bolji na tom putu, ali imam utisak da nas zamajavaju glupostima dok sustinu (ekonomski standard) ne uzimaju u obzir dovoljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA