• 76

Vučić zadovoljan ocenom MMF-a, NBS najavljuje još bolje rezultate

Zamenik direktora MMF-a Tao Zeng izjavio je da aranžman koji je Fond zaključio sa Srbijom donosi rezultate, podržan makroekonomskom situacijom i strukturnim reformama

 • 76

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zadovoljan ocenom MMF i naglasio da će Srbija nastaviti da sprovodi dogovoreni program reformi, preneo RTS. On je dodao da je očekivao takvu ocenu MMF.
Vučić danas u poseti Veneciji

Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdili su danas pozitivnu ocenu šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti koju je ta institucija zaključila sa Srbijom u februaru 2015. godine, uz ocenu da je Srbija primetno popravila poslovno okružernje.
Zamenik direktora MMF-a Tao Zeng izjavio je da aranžman koji je Fond zaključio sa Srbijom donosi rezultate, podržan makroekonomskom situacijom i strukturnim reformama.
- Ekonomija nastavlja da jača, podržana naporima vlasti da poprave javne finansije, otklone strukturne slabosti i ojačaju finansijski sektor - naveo je Zeng u pisanoj izjavi.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović


NBS: Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate
Odbor izvrššnih direktora MMF doneo je danas odluku o uspeššnom završšetku ššeste revizije aktuelnog stendbaj aranžžmana Srbije, navodi se u saopštenju NBS, uz podsećanje da se taj aranžman i dalje tretira kao aranžžman iz predostrožžnosti.
Kako navodi NBS, prema oceni MMF-a, Srbija nastavlja da ostvaruje dobre rezultate u sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa.
- Nastavlja se jačanje ekonomije, uz unapređenje javnih finansija i smanjenje strukturnih slabosti. MMF ističe da je u Srbiji prisutan rast zaposlenosti, da je inflacija pod kontrolom, a da je javni dug počeo da se smanjuje. Za dalje uspeššno sprovođenje programa potrebno je nastaviti reformski proces koji će dovesti do daljeg unapređenja poslovne klime i privrednog rasta na srednji rok - navodi se u saoštenju NBS.
Pozdravljeni su rezultati fiskalne konsolidacije zasnovani na snažnim poreskim prihodima i kontinuiranoj kontroli rashoda.
Vučić nema smartfon, pa je pozajmio za prvi selfi!
U domenu fiskalne politike prioriteti su eliminisanje docnji, reforma administracije i kontrola zarada u javnom sektoru, uz jačanje upravljanja javnim investicijama.
MMF ukazuje da je potrebno restrukturiranje preostalih preduzeća u državnom vlasništvu.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Snižžavanje ciljane stope inflacije usledilo je kao rezultat unapređenih makroekonomskih kretanja i poverenja tržišta, čime će se uticati na dalju dinarizaciju ekonomije i smanjenje dugoročnih kamatnih stopa. MMF smatra da je aktuelna oprezna i prilagodljiva monetarna politika u skladu sa novim inflacionim ciljem.
MMF je istakao da sprovođenje reformi u finansijskom sektoru stvara uslove za unapređenje njegove otpornosti dok sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita daje rezultate u smanjenju udela problematičnih kredita.
Srbija je uradila mnogo na polju unapređenja poslovnog ambijenta, ali i dalje treba raditi na podizanju poverenja investitora, kako bi se ostvario potencijal srednjoročnog rasta.
(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • stevan

  sta je tu dobro sve poskupljuje ?

  4
  0

  Podelite komentar

 • Milka

  Za najboljeg Premijera Vucica i SNS i maeljiv rad jer svi teze evropi a malo ko hoce da radi sve im nedostaje a najvise u ljudskosti biti covek i raditi....

  0
  7

  Podelite komentar

 • bot-AV

  Kada biste ovako vredni i marljivi bili u vladi, ministarstvima i svim ostalim partijskim foteljama kao ovi botovi, možda biste i imali neke rezultate. Ovako, samo vi nastavite da štimujete komentare kao što vam vodja štimuje živote i stvarnost. U takvoj virtuelnoj realnosti ćete i ostati zauvek.

  10
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima