• 79

ISTORIJSKO POMIRENJE: SDA Sandžaka i SDP potpisale deklaraciju o saradnji

Stranke čiji su osnivači Sulejman Uglajnin i Rasim Ljajić potpisale deklaraciju o saradnji

 • 79

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, potpisale su danas u Novom Pazaru Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Ključni cilj ovog sporazuma je puna politička i društvena stabilnost u tom regionu i podrazumeva smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno Bošnjacima.

 

Skupština i danas radi punom parom

 

Obračunaćemo se s terorizmom, imate podršku Srbije!

 

U preambuli ovog dokumenta, koji su potpisali predšednici SDA i SDP, Ugljanin i Nihad Hasanović, stoji da su dve stranke čvrsto opredeljene za demokratiju, evropske i evroatlantske integracije Srbije i izgradnju Srbije kao regionalizovane i decentralizovane države, zasnovane na temeljima vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

 

Potpisnici su privrženi očuvanju i unapređenju međunacionalnog poverenja u Sandžaku.

 

Deklaracija je potpisana u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku, punog ostvarivanja ljudskih, političkih i socijalno - ekonomskih prava, kao i prava građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

U Deklaraciji se navodi da ovim dokumentom o strateškom partnerstvu, njene potpisnice uređuju i utvrđuju oblasti međusobne saradnje, kao i sva druga pitanja od značaja za njegovu implementaciju.

 

- Uvažavajući programske razlike, zadržavajući politički identitet i samostalnost u radu, potpisnice će učiniti sve da afirmišu Deklaraciju i njene proklamovane ciljeve, za koje postoji obostrana saglasnost - navodi se u Deklaraciji, koja , kako se navodi, za cilj ima ekonomsko osnaživanje Sandžaka i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju projekata kao što su izgradnja deonice autoputa Beograd - Južni Jadran (Koridor 11), koja će prolaziti kroz Sandžak preko Pešterske visoravni, zatim izgradnja zaobilaznice oko Novog Pazara, kao i izgradnja regionalne putne mreže u cilju povezivanja sandžačkih opština.

 

Između ostalih, pomenuti su i projekti izgradnje gasovoda Aleksandrovac - Brus - Raška - Novi Pazar - Tutin, izgradnja regionalne razvojne zone Tutin, izgradnja elektro-energetskih objekata, izgradnja hidroelektrane na Ibru, kao i vetroelektrane na Pešteri.

 

Deklaracija o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP podrazumeva da će potpisnice uspostaviti užu saradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rešenja, ukoliko za to postoji interes i potreba druge potpisnice, a naročito o realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata u sandžačkim opštinama.

 

Potpisnice će se, kako se navodi, dogovarati o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Narodna skupština Republike Srbije, vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka.

 

Potpisnice se obavezuju da u lokalnim samoupravama u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, omoguće ostvarivanje nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća, u oblastima propisanim Ustavom i zakonom.

 

Potpisnice su se obavezale da lokalne samouprave u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, budžetima predvide adekvatna sredstva za finansiranje redovnog rada Bošnjačkog nacionalnog veća, u skladu sa zahtevom tog veća, te da ista redovno uplaćuju.

 

Najzad, potpisnice su se saglasile da će na narednim izborima za Bošnjačko nacionalno veće ostvariti blisku saradnju, sa ciljem zajedničke podrške onoj izbornoj listi koja će svojim planom i programom doprineti poboljšanju sveukupnog položaja Bošnjaka i većem stepenu ostvarivanja njihovih prava na temelju zakonom propisanih nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća.

 

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • OBILIC

  20. decembar 2016 | 13:08

  Zajedno ste jači

  175
  139

  Podelite komentar

 • marija

  20. decembar 2016 | 21:54

  Nasla krpa zakrpu,na kraju ce da se posvadjaju ko ce bolju fotelju da uzme.Smesni su.

  149
  1

  Podelite komentar

 • mina

  20. decembar 2016 | 19:46

  Iza ove zajednicke saradnje,stoje licni interesi.

  145
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok