• 79

ISTORIJSKO POMIRENJE: SDA Sandžaka i SDP potpisale deklaraciju o saradnji

Stranke čiji su osnivači Sulejman Uglajnin i Rasim Ljajić potpisale deklaraciju o saradnji

  • 79

Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Sandžačka demokratska partija, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, potpisale su danas u Novom Pazaru Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Ključni cilj ovog sporazuma je puna politička i društvena stabilnost u tom regionu i podrazumeva smanjenje tenzija i podela među građanima, posebno Bošnjacima.

Skupština i danas radi punom parom

Obračunaćemo se s terorizmom, imate podršku Srbije!

U preambuli ovog dokumenta, koji su potpisali predšednici SDA i SDP, Ugljanin i Nihad Hasanović, stoji da su dve stranke čvrsto opredeljene za demokratiju, evropske i evroatlantske integracije Srbije i izgradnju Srbije kao regionalizovane i decentralizovane države, zasnovane na temeljima vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

Potpisnici su privrženi očuvanju i unapređenju međunacionalnog poverenja u Sandžaku.

Deklaracija je potpisana u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku, punog ostvarivanja ljudskih, političkih i socijalno - ekonomskih prava, kao i prava građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Deklaraciji se navodi da ovim dokumentom o strateškom partnerstvu, njene potpisnice uređuju i utvrđuju oblasti međusobne saradnje, kao i sva druga pitanja od značaja za njegovu implementaciju.

- Uvažavajući programske razlike, zadržavajući politički identitet i samostalnost u radu, potpisnice će učiniti sve da afirmišu Deklaraciju i njene proklamovane ciljeve, za koje postoji obostrana saglasnost - navodi se u Deklaraciji, koja , kako se navodi, za cilj ima ekonomsko osnaživanje Sandžaka i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju projekata kao što su izgradnja deonice autoputa Beograd - Južni Jadran (Koridor 11), koja će prolaziti kroz Sandžak preko Pešterske visoravni, zatim izgradnja zaobilaznice oko Novog Pazara, kao i izgradnja regionalne putne mreže u cilju povezivanja sandžačkih opština.

Između ostalih, pomenuti su i projekti izgradnje gasovoda Aleksandrovac - Brus - Raška - Novi Pazar - Tutin, izgradnja regionalne razvojne zone Tutin, izgradnja elektro-energetskih objekata, izgradnja hidroelektrane na Ibru, kao i vetroelektrane na Pešteri.

Deklaracija o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP podrazumeva da će potpisnice uspostaviti užu saradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rešenja, ukoliko za to postoji interes i potreba druge potpisnice, a naročito o realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata u sandžačkim opštinama.

Potpisnice će se, kako se navodi, dogovarati o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Narodna skupština Republike Srbije, vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka.

Potpisnice se obavezuju da u lokalnim samoupravama u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, omoguće ostvarivanje nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća, u oblastima propisanim Ustavom i zakonom.

Potpisnice su se obavezale da lokalne samouprave u Sandžaku, u kojima učestvuju u vlasti, budžetima predvide adekvatna sredstva za finansiranje redovnog rada Bošnjačkog nacionalnog veća, u skladu sa zahtevom tog veća, te da ista redovno uplaćuju.

Najzad, potpisnice su se saglasile da će na narednim izborima za Bošnjačko nacionalno veće ostvariti blisku saradnju, sa ciljem zajedničke podrške onoj izbornoj listi koja će svojim planom i programom doprineti poboljšanju sveukupnog položaja Bošnjaka i većem stepenu ostvarivanja njihovih prava na temelju zakonom propisanih nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog veća.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko Tadic

    Ljajic Rasim je konacno pokazao svoje pravo lice a gradjani mu ovaj pakt sa djavolom nece oprostiti.

  • Vukica G.

    Ljajic se toliko nisko srozao i dokazao da ga samo funkcija zanima, ne i gradjani Srbije.

  • Pera Lopov

    Evo jos jednog dokaza da bi njih dvojica prodali veru za zadovoljenje licnih interesa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima