≫ 

Ministar odbrane Đorđević o nabavci "migova" i tenkova iz Rusije (VIDEO) (FOTO)

Koji su detalji dogovora o nabavci "migova" i tenkova iz Rusije? Obraćanje javnosti ministra odbrane Zorana Đorđevića

  • 47

Ministar odbrane Zoran Đorđević se obratio javnosti, posle posete Moskvi, tokom koje je dogovorena isporuka vojne opreme Srbiji. Đorđević je izjavio da je Srbija dobila na poklon šest aviona MiG-29 od Rusije, a da će remont i modernizacija tih i četiri MiG-a 29 koji se trenutno nalaze u sastavu RV i PVO, koštati 185 miliona evra.

VUČIĆ ZAGRMEO: Srbija će imati najmanje 10 ubedljivo najmoćnijih letelica na Balkanu

Đorđević je na koferenciji za novinare na kojoj je predstavio budžet Ministarstva odbrane za 2017. godinu, kazao da je planirano da svih deset MiG-ova nakon modernizacije, dostignu nivo lovaca 4. generacije.

- To je najbitnija stvar koja se dešava u našoj vojsci u poslednjih 30 godina. Planirane su tri faze modernizacije u naredne tri godine. Gledaćemo da dobijemo što više naoružanja i opreme 4. generacije - kazao je ministar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Đorđević je naveo da je šest aviona dobijenih od Rusije, do sada korišćeno u vazduhoplovnim snagama te zemlje.

- Mi smo tražili da ih više ne koriste. Potrebno je da sa njih bude skinuta oprema koju Rusi koriste za komunikaciju, da ih prilagodimo našim potrebama - kazao je ministar navodeći da je plan da Srbija u narednih 14 godina koristi ukupno deset modernizovanih MiG-ova 29 u svom vazduhoplovstvu.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Upitan kada bi prvi MiG-ovi mogli da polete u sastavu srpskog RV i PVO, Đorđević je kazao da bi to moglo da se desi krajem 2017. godine, ali i ranije, ukoliko bi remont bio obavljen u Vazduhopovnom zavodu "Moma Stanojlović".

Vlada donela odluku o povećanju plata

Ministar odbrane kaže da je Vlada Srbije danas donela odluku o uvećanju osnovice za zarade zaposlenih u tom sektoru za pet odsto.

Prema njegovim rečima, decembarska plata koja će biti isplaćena u januaru biće veća za pet odsto, a zbog tog povećanja, u budžetu za 2017. godinu predviđeno je 1,4 milijardi dinara više u odnosu na ovu godinu.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Povodom najave novog protesta Vojnog sindikata, koji traži povećanje osnovice za obračun zarada koja neće biti niža od 26.100 dinara, koliko je iznosila pre dve godine, Ðorđević je poručio da je on uvek otvoren za razgovor, ali da za to nema dodatnih 8,5 milijardi dinara u budžetu.

On je takođe rekao da nema saznanja o kontramitingu, koji su prema navodima Vojnog sindikata najavili pojedini vojni sindikati.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mogao bih da budem najbolji ministar na svetu, da kažem kako oni to zaslužuju, kako treba da imaju, ali ne mogu, jer ja nemam odakle da dam 8,5 milijardi - rekao je Ðorđević na konferenciji za novinare.

Ðorđević kaže i da ne bi bilo pravedno prema drugim ministarstvima, odnosno zaposlenima u drugim sektorima, ukoliko bi se pristalo na zahtev Vojnog sindikata.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- I kada bismo svi zajedno našli neki modus za 8,5 milijardi, je l' bi to bilo pravedno prema Ministarstvu pravde i Ministarstvu zdravlja, ljudima u drugim ministarstvima. Kao član vlade želim da napravim dugooročna rešenja - istakao je ministar.

Ðorđević je podsetio da je postojao jedan predlog u parlamentu da se sa određenog razdela u budžeta skine deo sredstava, ali da onda “ne bi bilo služenja vojnog roka, uniforme, goriva, ali i to bi bilo samo četiri milijardi…”

- Nikad nisam dobio odgovor odakle, gde postoji taj neki višak. Mislim da možemo sve da rešimo ako znamo šta imamo, pa u okviru tog kolača da raspoređujemo - rekao je ministar, dodajući da je pravo mesto za rešavanje problema njegova kancelarija, ali i da svako ima pravo da protestuje van radnog vremena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Ðorđević je rekao da on iznosi 56, 9 milijardi dinara, da ima socijalnu primesu, kao i da sadrži i razvojnu komponentu. Prema njegovim rečima, na personalne rashode odlazi 60 odsto budžeta, na operativne troškove oko 30 odsto, a na investicije 8,6 odsto.

Ðorđević je ukazao danovinu predstavlja uvođenje “kontrolinga” finansija, što jedino postoji samo u okviru NATO pakta.

(Tanjug/Beta/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    23. decembar 2016 | 12:42

    Ovo je samo razmisljanje o buducnosti, o narodu i teritoriji. Oni koji govore da nam je ovo suvisno verovatno nisu osetili 90.-te!

  • Dragi

    23. decembar 2016 | 14:39

    Uradjena je prava stvar po pitanju nabavka vojne opreme, Srbija je moderna zemlja, najmodernija na balkanu.

  • Vaske

    23. decembar 2016 | 14:01

    Ova godina nije mogla bolje da se zavrsi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA