Homen: Postupci za zloupotrebe biće završeni

Postupci za zloupotrebe službenog položaja biće završeni i posle brisanja tog člana iz Krivičnog zakonika Srbije

  • 0

Postupci protiv okrivljenih za krivično delo zloupotrebe službenog položaja biće završeni i posle brisanja tog člana iz Krivičnog zakonika Srbije i niko neće biti zaštićen od krivičnog progona, poručio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Radna grupa Ministarstva pravde pripremila je Nacrt izmenjenog novog KZS-a u kom zloupotreba službenog položaja više ne postoji i menja se sa pet novih krivičnih dela kojima će se kvalifikovati nezakonite radnje rukovodilaca državnih i privatnih preduzeća, rekao je Homen.

Nova krivična dela korupcije predložena u Nacrtu KZS su zloupotreba ovlašćenja u privredi, prevara u privrednom poslovanju, oštećenje poverilaca, subvencijska prevara i zloupotreba u postupku javne nabavke.

"Zbog sigurnosti pravnog sistema nova krivčna dela odnosiće se samo na buduće izvršioce, dok će svi započeti postupci biti okončani kao i do sada", rekao je Homen.

Nova krivična dela trebalo bi da obuhvate sve nezakonite radnje koje su se kvalifikovale vrlo široko kao zloupotreba službenog položaja - delo koje mnoge evropske države odavno ne poznaju, naglasio je državni sekretar.

On očekuje da će nova krivična dela biti usvojena u prvoj polovini godine, jer je to neophodno u cilju efikasne borbe protiv korupcije koja je sada prioritet države i radi usaglašavanja sa evropskim standardima.

Homen je podsetio da je zloupotreba službenog položaja u više navrata Srbiji stvarala probleme sa zahtevima za izručenje srpskih građana iz drugih zemalja koje u svojim zakonodavstvima nemaju tu inkriminaciju i nisu mogle da pozitivno odgovore na srpski zahtev za izručenje.

Shodno pravilima ekstradicionog postupka, potrebno je da obe države, i ona koja traži i ona od koje se zahteva izručenje, imaju propisano isto krivično delo.

Među njima je i odbegli biznismen Stanko Subotić Cane, koga je Specijalni sud u Beogradu u odsustvu prvostepenom presudom osudio na šest godina zatvora.

Njegovo izručenje Srbiji u maju 2008. odbila je Ruska Federacija sa obrazloženjem da je po njihovom zakonodavstu krivično gonjenje za zloupotrebu službenog položaja zastarelo.

Zbog zloupotrebe službenog položaja Srbija traži i odbegle bivše suvlasnike "Mobtela" Sretena i Bogoljuba Karića, zatim bivšeg direktora C Marketa Slobodana Radulovića, i bivšeg direktora građevinskog preduzeća "Rad" Miljka Živojinovića, kao i mnoge druge ljude manje poznate javnosti.

Državni sekretar je posebno naglasio da će na učinioce "novih” krivičnih dela takođe moći će da se primenjuje Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kao što je to do sada bio slučaj sa zloupotrebom službenog položaja.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA