• 32

Nikolić: Do Božića ću saopštiti da li se kandidujem, Srbiji je potreban ovakav predsednik (FOTO)

Nisam neskroman, ali Srbiji je potreban ovakav predsednik - rekao je Nikolić

 • 32

U godišnjem obraćanju javnosti, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da će do Božića saopštiti da li će se ponovo kandidovati za predsednika Srbije, na izborima koji slede na proleće. On je na novogodišnjoj konferenciji za novinare izjavio da nije pravio neprijatelje ni suprarnike, ali da je i pored toga on, njegova porodica i saradnici, napadani u medijima.
Nikolić: Ova tragedija je pogodila celu Srbiju

Vučić dao rok Srbima da povuku sve štetne odluke
- Samo u prošloj godini bio sam napadan u više od 500 tekstova, a za pet godina više od 5.000 - rekao je Nikolić i naveo da ga to ne sprečava da radi svoj posao i dalje.
- Ako se dogovorimo tako će i biti. Mislim da je vreme da vas do Božića obavestim o svojoj konačnoj odluci. Nisam neskroman, ali Srbiji je potreban ovakav predsednik - rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić


On je rekao da je skromniji da bi se prepustio porodici, "jer sam propustio odrastanje sinova, a sada i odrastanje unuka".
Zamislite Srbiju da Vučić i ja ne sarađujemo
Ne može se desiti da ne dobijem podršku Vučića, uveren je predsednik Srbije Tomislav NIkolić.
Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije, Nikolić je rekao da će obavestiti javnost o eventulanom ponovnoj kandidaturi za predsednika države do Božića, a upitan očekuje li u slučaju da se kandiduje podršku Vučića, primetio je:
"Zamislite Srbiju da Vučić i ja ne sarađujemo".
Nakon toga je poručio: "Sve će se rešiti u prvom krugu i neće biti drugog".
Premijer da odluči o parlamentarnim izborima
Nikolić je ocenio da predsednik Vlade treba da odluči da li će biti parlamentarnih izbora ili ne.
Upitan da li sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovara o parlamentarnim izborima, kao i koji je njegov stav o tome, Nikolić je kazao da o parlamentarnim izborima odlučuju stranke, odnosno direktno premijer.
- Od premijera zavisi hoće li vlada postojati ili neće. Druga većina ne može da se sastavi. Aleksandar Vučić je taj koji procenjuje šta je uradio i da li je potrebna podrška građana za nove poteze - objasnio je on.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Sa premijerom Vučićem, naveo je, ima odličnu saradnju i ona se odvija po principu čija se reč više uvažava.
- Vučić ima izvršnu veoma operativnu funkciju, koja sa sobom nosi i čast i odgovornost. Svaki njegov potez može da proizvede u društvu posebne promene. Što se tiče vlade i ekonomskih mera u našim razgovorima se više sluša premijer. Ja samo razmišljam kakvu vrstu saglasnosti i podstreka mogu da dam nekim merama - objasnio je Nikolić dodajući da je bilo situacija u kojima je pojedinac mogao da profitira u odnosu na vladu, ali kratkoročno.
Fondacija "Dragica Nikolić" je najveći dobrotvor u Srbiji
Nikolić je za svoju suprugu Dragicu i njenu fondaciju "Dragica Nikolić" rekao da je najveći dobrotvor u Srbiji u kojoj je donirala 1,2 milijarde dinara.
- To je dobročinstvo nemerljivo u Srbiji - rekao je Nikolić i najavio da će on i njegova porodica nastaviti da pomažu.
Navodeći da to nije novac ni iz budžeta ni iz javnih preduzeća, Nikolić je rekao da je Agenciji za borbu protiv korupcije dostavljen spisak svih donatora Fondacije "Dragica Nikolić", ali pod uslovom da ne objave njihova imena, osim ako se utvrdi da ima elemenata korupcije.
- Ako Agencija pronađe koruptivnu radnju, kriminalca da je finansirao Fondaciju, mogu da objave podatke - dodao je on.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Preneo je da su u Agenciji rekli da ih ne interesuje kako je novac trošen i nisu želeli da pogledaju nijedan projekat, sa obrazloženjem da je to za druge organe.
Nikolić je istakao da smatra da ovo pismo predstavlja uvredu za predsednika Republike, ali i premijera, jer on, dodaje, ne zna na koga su mislili kada su posumnjali da ima velike korupcije u poslovanju Fondacije.
- Ovo je organizovani napad na predsednika Republike i Vladu sa željom da ja ne budem predsednika, kao i da se oslabi premijer. Kome je to u interesu? Možda centrima moći koji su izgubili moć - naveo je.
Građanima to nije u interesu, primetio je, ocenivši da oni neće dugo imati bolju vladu i predsednika.
U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio
Nikolić je izjavio a je za vreme njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji i da veruje da kao predsednik države u odnosu na Srbiju nije nijednu grešku napravio.
- Mislim da kao ličnost nisam napravio nijednog neprijatelja i suparnika, ali su politička opredeljenja takva da sam od mnogih političara, ali i redakcija dočekan na nož - rekao je Nikolić u obraćanju novinarima u zgadi na Andrićevom vencu.
- U odnosu na Srbiju nijednu grešku nisam napravio - istakao je.
Nikolić je rekao da je za pet godina njegovog mandata preokrenuta slika o Srbiji u svetu, da je zemlja vraćena u red država koje svi priznaju, cene i poštuju, te istakao da možemo da očekujemo prisustvo velikog broja stranih državnika, kada sledeći predsednik bude inaugurisan, što nije bio slučaj kada je on stupio na dužnost.
- Na domaćoj sceni, pokušavao sam da Srbija za građane Srbije ponovo bude Srbija - istakao je predsednik, dodajući da je za vreme njegovog mandata obeelžen veliki broj jubileja.
On je istakao da Srbija zaslužuje da bude bude pominjana i isticana, da ne sme da bude skrajnuta, ponižavana i vređana.
Tako je pomenuo da se prilikom obeležavanja Prvog svetskog rata nije dogodilo da krivica bude svaljena na jednog Srbina, da nije uspeo da prođe predlog rezolucije o Srebrenici, niti pokušaj da Kosovo postane član UNESKA.
Janković treba da se kandiduje, a šta će kad izgubi?
Ombudsman Saša Janković treba da se kandiduje na predsedničkim izborima a da je na njemu da i njegova je odluka da li će to učiniti sa svoje aktuelne funkcije, smatra Nikolić.
- Šta će posle da radi kad izgubi predsedničke izbore. Mislim da on čuva to radno mesto. Trebalo bi da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sa sobom da li je sve što je uradio u životu bilo u svrhu toga da bude kandidat za predsednika - rekao je Nikolić danas odgovarajući na pitanje novinara smatra li da Janković treba da podnese ostavku kad je već izjavio da će se kandidovati na predsedničkim izboriima.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Kandidat može da bude svaki građanin Srbije, podsetio je Nikolić, konstatujući da je dobro što o tome odlučuje Srbija.
- Mislim da on treba da se kandiduje, a na njegovom moralu, savesti i časti je hoće li to da uradi sa funkcije na koju ga je izabrala skupstina, to je do njegovog shvatanja morala u politici - rekao je Nikolić.
Upitan kolike su šanse Jankovića u odnosu na njega, Nikolić je rekao da on ne piše ankete, te da poštuje i ceni sve kandidate koji će izaći na izbore.
Kako kaže, Janković je iskoristio okolnosti da bude ozbiljan predsednički kandidat, ali inače to nije, jer je, kako navodi, mnogo toga potrebno da bi neko bio predsednik, a nije dovoljno da "samo pokazuje papir o lošim potezima vlade".
- Makar da je bio u politici, u totalnoj opozicji, ali bi sreo bar nekog političara iz Evrope i sveta, na ovoj funkciji sretao je samo one kojima je mogao da pokazuje papire koje je napisao o tome šta je vlada loše radila - rekao je Nikolić.
On je dodao da za razgovor sa Obamom, Putinom, Si Ðinpingom, treba mnogo više od papira, "morate da ostavite utisak na njega, od tog utiska zavisi kako će da se ponaša prema Srbiji".
- To je ono što čovek ima ili nema - rekao je Nikolić.
(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • pravda

  Joj Srbijo,ako si spala na Tomislava daleko cemo dogurati,tu ce samo grobari imati posla.

  10
  5

  Podelite komentar

 • Miloš

  Hahahahahaha pa ovo je ludilo šta ovaj čovek priča. On i Vučić najbolji tandem i najbolji predsednik i premijer koje ćemo imati?! Tomo, 1. april davno prošao, okasnio si i to podosta.

  11
  5

  Podelite komentar

 • Сале 269

  Председниче, скромност ти је велика врлина!!!

  13
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima