Rada Trajković: Vulin treba više da se dogovara sa Vučićem nego sa Isom Mustafom

- Zaista bih volela da Srpska lista ili njen odmetnuti deo, pre svega zajedno sa gospodinom Vulinom, donese odluku u funkciji stabilnosti i da se Vulin više dogovara sa gospodinom Vučićem nego sa gospodinom Mustafom - kaže Rada Trajković

  • 11

Do sukoba Srba na Kosovu je došlo zbog navodnog dogovora lidera Pokreta socijalista Aleksandra Vulina s kosovskim premijerom Isom Mustafom, rekla je u emisiji Kažiprst Rada Trajković.

Stojanović u ponedeljak očekuje rešenje za poslanike Pokreta socijalista

SNOSIĆE POSLEDICE oni koji su se vratili u kosovsku skupštinu: Stojanović o pet poslanika Srpske liste

Osim toga, predstavnica Srba s Kosova kaže da sukob nije “sukob Srba sa Kosova“, već da je sve inicirano iz Beograda, a tu su, kako navodi, učinili “lideri koji kontrolišu određene grupacije“.

- U konkretnom slučaju to je gospodin Vulin koji je, kao što svi znamo na prostoru Kosova i Metohije, u dilu sa gospodinom Isom Mustafom. Dogovorili su se mimo dogovora koje je Srpska lista imala da se ne vraćaju u parlament zbog pitanja Trepče i još težeg zakona koji obesmišljava učešće Srba u institucijama - navodi Trajkovićeva.

 

Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd

Ona navodi da, prema tom zakonu, privatizacija zemljišta neće biti u nadležnosti lokalnih samouprava, već centralne vlasti, da bi se Srbima oduzelo pravo da učestvuju u organizaciji života i da preuzumu odgovornost za prostor Kosova i Metohije.

Govoreći o slučaju zemljišta u Gračanici Trajkovićeva je rekla da postoji “snažna mafija“ i da je u toku veliki sudski proces iniciran “bukvalno od EU“.

- Došlo je do hapšenja gospodina Sulje, koji je inače ujak Hašima Tačija. Euleks je zaista uložio veliki napor, ogromno zemljište u centralnoj regiji je privatno i društveno vlasništvo Srba – privatno, određene porodice i društveno, sama opština trebalo da odobrava privatizaciju-  kaže ona.

Predstavnica Srba sa Kosova tu kaže da je tu došlo do nasilne privatizacije, da je on uhapšen, a da se “neki ogroman novac tu slio“ i da sudski proces treba da poništi te privatizacije.

Takođe, navodi da nije reč samo o Gračanici, već o procesu u svim srpskim opštinama na prostoru Kosova i Metohije i koji „zahvata polako i sever“.

- To traje od početka, od pre 17 godina i povlačenja srpskih institucija sa ovih prostora. Uzurpacije i otimanje imovine Srba su najveći kriminal na Kosovu i Metohiji pored trgovine organima i ubijanja i otimanja Srba -  navodi Trajkovićeva.

Kako kaže, preko 50 procenata poljoprivrednog zemljišta bilo je u vlasništvu Srba.

Na pitanje o vraćanju Srba na KiM ona kaže da Srbi mogu da se vrate tamo gde ne mogu da vrate svoju imovinu.

- Uzurpirana je, ne mogu da se vrate. Više stotina hiljada predmeta je u sudskoj proceduri, ali ne možemo da dođemo do povraćaja imovine Srbima. Želja Srba da se vrate svakako je očigledna, ali vidi se i namera da oni to ne urade - stalne paljevine, krađe i teror na porodicama koje su se vratile i opredelile tu da žive  kaže ona.

Printskrin: YouTube/Gazeta Express Printskrin: YouTube/Gazeta Express

Stojanović, Jevtić i Marić: Vulin potvrdio savez sa Mustafom

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština Rada Trajković navodi da će biti sve lošije što vreme bude više odmicalo.

- Na kraju ćemo ostati bez mogućnosti da bilo šta uradimo što to može da zaustavi proces odlaska Srba. Na početku, zaista bih volela da Srpska lista ili njen odmetnuti deo, pre svega zajedno sa gospodinom Vulinom, donese odluku u funkciji stabilnosti i da se Vulin više dogovara sa gospodinom Vučićem nego sa gospodinom Mustafom. Rezultat svega ovoga je njihov dogovor, njihov dil. Mislim da je taj dil možda i finansijske prirode, ne znam koliko će moći da ga poništi...

- Vrlo dugo, kao Srpkinja sa Kosova razmišljam koja je uloga zaista Vulina, da li je toliko moćan da svoju politiku može da sprovodi bez posledica po sebe, da li on vlada nad premijerom Vučićem ili ima ucenjivačke metode nad njim, ili je to neka politika koju ne razumemo - kaže ona.

Foto-ilustracija: Guliver/Sean Gallup/Getty Images Foto-ilustracija: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Osim toga, Trajkovićeva navodi da je budžet usvojen mimo volje odbornika opštine Leposavića.

- Incijalna kapisla za sukob među Srbima bilo je opredeljenje odbornika iz Leposavića da odbiju da traže rebalans budžeta za opštinu i da spreče veliku krađu. Ogroman novac je ušao u Leposavić, za infrastrukturu, za bazene, objekte, a ništa nije napravljeno. Sumnjaju da je sve otišlo na relaciji Mustafa – lider Pokreta socijalista. Ipak, u budžetu, taj zakon je usvojen mimo zakona Kosova odobreno je da opština Leposavić dobije novac, to je sve pokrenulo ljude da traže od gospodina Marića pokretanje odgovornosti za gradonačelnika, a Mustafa je požurio da ministra smeni.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    26. decembar 2016 | 21:30

    Vulin se vidi kakva je osoba manipulant

  • Majka Angelina

    26. decembar 2016 | 19:43

    Svi sveze ofarbani,cirkus boziji.

  • Petar

    26. decembar 2016 | 19:32

    Ova je gora od Tacija. Njihov sluga bila i ostala. Sada joj je misija da zavadi Srbe. Neces uspeti ni ovaj put!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA