Tači: Neće biti podele Kosova, nema specijalnog statusa za Srbe!

"Predložiću plan za integraciju Srba koji žive u tom delu Kosova, i to će biti učinjeno na isti način na koji su integrisani Srbi u centralnom i južnom delu Kosova", kaže takozvani premijer Kosova

  • 0

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da niko na Kosovu ni u Albaniji ne razmišlja o "Velikoj Albaniji" i da je to samo pokušaj da se kompromituje budućnost Albanaca u regionu.

- "Velika Albanija" nije ideja Albanaca već onih koji žele da kompromituju evro-atlantsku budućnost Albanaca u regionu - rekao je Tači tokom posete Bugarskoj.

Bugarski premijer Bojko Borisov ugostio je u Sofiji kosovskog premijera Hašima Tačija i tom prilikom mu preneo da Bugarska i Srbija održavaju odnose prijateljstva i tolerancije i da Sofija podržava Beograd na putu ka EU.

On je dodao da sever Kosova neće dobiti specijalni status i da neće biti nikakve podele teritorija.

- Neće biti sprecijalnog statusa za sever Kosova, niti podele teritorija. U ime svoje zemlje predložiću plan za integraciju Srba koji žive u tom delu Kosova, i to će biti učinjeno na isti način kao što su integrisani Srbi u centralnom i južnom delu Kosova - rekao je Tači u intervjuu za "Nacionalni radio" Bugarske.

Upitan da li će sever Kosova ostati deo kosovske države, Tači je odgovorio potvrdno, poručujući da će Kosovo postati deo jedinstvene evropske porodice.

Upitan kako se u Prištini gleda na izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, Tači je rekao da je srpski narod na legitiman način izabrao svog novog lidera i da Kosovo želi da ima dobre odnose sa Srbijom. Na pitanje kako bi reagovale prištinske vlasti ako novi predsednik Srbije odluči da ode na Kosovo bez poziva ili dozvole, Tači je rekao da je Kosovo suverena zemlja i da se ne bavi time kuda će putovati Nikolić. 

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA