≫ 

Jelena Milić napustila emisiju tokom rasprave sa premijerom Vučićem (FOTO) (VIDEO)

"Smetaju im freske ili crveno-plavo-bela trobojka ili to što je Kosovo Srbija?"

  • 98

Premijer Aleksandar Vučić gostovao je večeras na televiziji Pink u specijalnoj emisiji povodom jučerašnjeg otkazanog putovanja prvog putničkog voza od Beograda do Kosovske Mitrovice.

16117357_10210859445615127_1962318027_n

Kraj drame u vozu koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu: Putnici se iz Raške vraćaju za Beograd (FOTO) (VIDEO)

U specijalnoj emisiji koju je vodila Jovana Joksimović, pored premijera gostuje i novinar Milomir Marić i direktorka Centra za evroatlantske studije i glavna NATO lobistkinja u Srbiji Jelena Milić.

Prema rečima premijera, on je tokom jučerašnjeg dana oko četiri sata ujutru saznao da se na Kosovu spremaju neredi i istakao da je grupisanje albanskih snaga bilo protiv svih međunarodnih dogovora. Premijer Srbije je rekao da je jedinica KPS poslata mimo dogovora sa Briselom iz najortodoksnije albanske sredine u čisto srpsku sredinu. Kako je dodao, sa NATO i EU je dogovoreno da Albanci kada šalju silu na sever Kosova moraju da imaju saglasnost NATO i lokalnih Srba, što je u ovom slučaju potpuno prekršeno.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

Vučić je naveo da je kosovska vlast u tom trenutku poslala jedinicu u čisto srpsku opštinu, da su oni došli u Donje Jarinje gde uopšte nema Albanaca.

- Oni zaposedaju železničku stanicu da zaustave voz. Tači i Mustafa izlaze sa njihove sednice i kažu da se voz zaustavi po svaku cenu. Oni su došli sa dugim cevima i mi smo morali odmah da reagujemo - ističe Vučić.

 "Nadam se da je Srbija naučila lekciju iz te provokacije": Tači i Mustafa na društvenim mrežama tvrde da su za dijalog

VUČIĆ O IZGLEDU VOZA

On je na pitanje novinarke rekao da nije bilo nikakve provokacije kada je u pitanju izgled voza.

- Kome smetaju freske ili srpska trobojka ili pak to što je Kosovo Srbija, meni tu ništa ne smeta. Hoću da građani znaju da je to bio običan voz, nikakav tenk niti oklopno vozilo, time niko nije bio vređan već su tim vozom trebale da se voze majke sa decom i obični građani - rekao je Vučić i napomenuo da mu je smešno to što je izgled voza Albancima delovao kao provokacija.

- Neko mora da kaže stanite i nemojte da provocirate sukobe. Ja iskreno nisam znao kako taj voz izgleda, ali i kad sam saznao prigovorio sam Marku Đuriću (direktor Kamcelarije za KIM). Meni je smešno što je njima izgled voza bio provokacija i krivo mi je što mi Srbi imamo usađen osećaj krivice na kome stalno insistiramo - rekao je on.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

Vučić je u emisiji na Televiziji Pink istakao da je neko tražio dovoljan razlog da započne sukobe na severu Kosova, koji su umalo izbegnuti.

- Mogli smo taj voz da proguramo do Kosovske i Mitrovice, ali to nije naš interes. Bilo bi mrtvih na sve strane. Incident je sprečen samo zbog naše spremnosti - rekao je on.

"Promotivni" voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

MILIĆ NAPALA VUČIĆA I PINK

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije negodovala je zbog odnosa pojedinih medija prema civilnom društvu. Ona je navela da je njena nevladina organizacija meta konstantnih napada televizije Pink i lista Informer, a potom je upitala premijera Vučića zašto je ona došla u emisiju, kao i da Vučić svojim konferencijama tim medijima daje legitimitet.

16111175_10210859649860233_2011030518_n

Prema njenim rečima, Pink i Informer krše zakon, a Vučić je odgovorio da "mu ne pada na pamet da se meša u rad medija, jer su mediji u ovoj zemlji slobodni", nakon čega je voditeljka pokušala da razgovor vrati na temu emisije.

Milić je ocenila da je zabrinjavajuće to što premijer nije znao za izgled voza, te dodala da je zloupotrebljena priča o ugrožavanju slobode kretanja, jer se mnogo manje sitnice detaljnije dogovaraju – poput tablica na Kosovu i Metohiji.

Vučić je zatim naveo kako se sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem nije sastao jer nije imao zakazan sastanak s njim. Takođe, izneo je niz pohvala na račun direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, ali je naveo da jon ima "uzavrelu strast", da je još mlad i da on mora često da mu govori da se zaustavi. 

16117261_10210859650620252_923038354_n

MARIĆ  I VUČIĆ O HAPŠENJU HARADINAJA

Novinar Milomir Marić naveo je da je čudno je šta se sve ovih dana dešava, počevši od hapšenja Ramuša Haradinaja, spekulacija oko posete predsednika Nikolića Kosovu, pa sve do putničkog voza.

Odgovarajući o slučaju Haradinaj Vučić je naveo da ukoliko Srbija goni one koji su počinili zločine u Srebrenici, "jer neko ko je ubijao hicem u potiljak i klao nije lice Srbije", isto tako će i Ramuš Haradinaj biti gonjen, a za njegove zločine postoje "strašni dokazi".

- Hradinaja treba da goni Srbija, zločini su počinjeni u Srbiji, nad Srbima. Srbija od toga ne sme da odustane - rekao je on. Kako je dodao, ako neće da goni ratne zločine Srbija ne postoji kao država, a niko ko je počinio ratne zločine neće biti zaštićen.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2005. zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Premijer je istakao da je o sinoćnjim događajima u Donjem Jarinju do sada razgovarao sa Federikom Mogerini i najavio da će u utorak u Davosu imati bilateralne susrete sa premijerom Kine Si Đipingom, potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i novom predsedicom Švajcarske Doris Leutard. Predsednik Vlade Srbije veruje će da će imati bilateralni susret i sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem, kao I sa drugim zvaničnicima.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

ŽELJA I MUDROST SAČUVALA MIR NA KIM

Premijer Vučić je uveren da su svi, EU i NATO, znali šta će se dogoditi, ali da nisu regovali. On je ocenio je za sve što se dešavalo u subotu odgovorna i međunarodna zajednica "koja je jednim delom ćutala, a jednim podržavala".

- “Ponosan sam i srećan što smo sačuvali mir i nemam problem sa tim, samo ponavljam da neću dozvoliti da Srbi za sve budu krivi - rekao je Vučić iako, kako kaže, razni misle da su održali Srbima lekciju.

JELENA MILIĆ NAPUSTILA EMISIJU

Odgovarajući na tvrdnje Jelene Milić da troje radikala treba izručiti Haškom tribunalu, Vučić je rekao da lično smatra da je sudija i pravno i moralno doneo ispravnu odluku da nisu stvoreni uslovi za izručenje.

- Kao predsednik vlade sam u obavezi da poštujem svaku odluku koju sud donese - dodao je premijer.

Jelena Milić napustila je emisiju na televiziji Pink posle žustre rasprave sa premijerom. Prema rečima učesnika emisije, ona je još pre početka emitovanja najavila da postoji velika mogućnost da će to uraditi.

Ona je napustila emisiju nakon što joj je Vučić rekao da vodi politiku koja ide na štetu Srbije. Kad ga je upitala koja je to politika, Vučić nije precizirao, ali je rekao da je sve što je izgovorila u emisiji protiv interesa zemlje.

VUČIĆ: NAMA TREBA POLITIKA SREDNJEG PUTA, KA EU

Srbiji je potreba politika srednjeg puta, ni protiv SAD, ni protiv Rusije, a svako skretanje sa evropskog puta bi nas bacilo u provaliju, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučic i dodao da građani Srbije to treba da znaju.

- To ne bi bila ozbiljna politika koja Srbiji može da donese 3 ili 3,5 posto rasta. To je rast koji nas približava Evropi i ljudima donosi bolji život - rekao je premijer gostujući na Pink TV.

Upitan da li postoji opasnost da vanredni parlamentarni izbori zaustave taj rast, premijer je kazao da ne zna zašto bi ga zaustavili i dodao da rast nije bio zaustavljen ni prošle godine, mada, dodao je "ne zna da li će vanrednih parlamentarnih izbora i biti".

- Prvi put posle 72 godine imali smo suficit u vladinom budžetu a da nismo imali neku veliku privatizaciju. To su činjenice. To ne može ni niko da demantuje, pa ni Jelena Milić - rekao je on.

Premijer je istakao da se veoma striktno drži slova i srpske reči u međunarodnoj zajednici i zato mu, kaže, svi drugi veruju.

- Mi ćemo da nastavimo tako da se ponašamo. Nastaviću da se sastajem sa Albancima iako mi je teško da se sa njima dogovoram. Zajednica srpskih opština je jedini deo briselskog sporazuma u kojem se nismo pokrenuli ni za jotu jer Albanci to nisu učinili, a EU ih u tome podržava”, rekao je premijer Vučih i prizna da je Beograd napravio je jednu grešku, a to je o visini zida u severnoj Mitrovici - zaključio je premijer.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    15. januar 2017 | 22:27

    Milic radi u centru Beograda i prica strasne stvari protiv srpskog naroda . Ta zenturaca brani haradinaja koji je klao i vadio oci srpskoj deci . Srbijoooooooo

  • Daki

    16. januar 2017 | 00:27

    Moje pitanje je, zašto jedan premijer, kakve god zemlje, se sastaje sa osobom koja nije njegov rang? Ona, jednostavno, nije njegov nivo. Zna se po protokolu ko se sa kim sastaje. Ko ovde koga ponižava?

  • Pregalac

    15. januar 2017 | 23:56

    Ovu ženu svaki Srbin koji imalo ima humanizma u sebi i ljubi svoj rod ni dobar dan ne treba da joj poželi, ovu trbamo svi da ignorisemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA