Stefanović: Regionalno predstavljanje ostaje "kamen spoticanja"

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom sastao se sa posrednikom EU u tom dijalogu. Nakon sastanka, Stefanović rekao da se razgovori moraju voditi na višem nivou, ali da regionalno predstavljanje ostaje tačka različitog tumačenja

  • 1

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je večeras, nakon sastanka s posrednikom EU Robertom Kuperom, da je postignuta saglasnost da se dijalog nastavi u novom obliku i primene postignuti dogovori, ali da regionalno predstavljanje ostaje tačka različitog tumačenja.

- Imali smo vrlo konstruktivan i veoma pozitivan razgovor, tokom kojeg je potvrđena saglasnost o neophodnosti nastavaka pregovaračkog procesa u drugom obliku, odnosno na višem nivou, kao i impementacije postignutih dogovora, iako regionalno predstavljanje ostaje tačka različitog tumačenja - rekao je Stefanović.

On je ranije danas rekao da Kuper dolazi u Beograd da objasni svoje tumačenje pojedinih dogovora iz Brisela, pre svega, dogovora o regionalnom predstavljanju, koje je, kako je rekao, dijametralno suprotno od tumačenja Beograda i u skladu sa interesima Prištine.

Stefanović je istakao da će Beograd taj dogovor primeniti tek kada bude insititucionalno uređen na način na koji je i dogovoren, da se uz naziv Kosova navodi i čitav tekst fusnote.

On je napomenuo da nakon Kuperovog suprotnog tumačenja tog dogovora ostaje činjenica da problem regionalnog predstavljanja nije rešen, jer je, kako je podvukao, dogovoreno da uz zvezdicu na tabli sa nazivom Kosovo stoji i pun tekst fusnote.

- Mi tražimo i spremni smo da u potpunosti primenimo taj dogovor kada bude uređen u insititucijama kao što je dogovoren, kao jedinstvena celina i tekst fusnote - kazao je Stefanović.

On je rekao da je, nažalost, došlo do tumačenja koje je u skladu s interesom Prištine, a to je da nije određeno gde fusnota treba da se nalazi.

- Ako ne piše da je fusnota na tablici, da li piše da je u dokumentaciji, kako tvrdi Kuper. Gde je onda fusnota - upitao je Stefanović.

U vezi sa predbrojem za Kosovo, kako je rekao, stav Beograda da on može biti samo podbroj Republike Srbije, dok je Prištini važno da on bude potpuno drugačiji.

- To su pitanja sa kojima ćemo se morati suočiti a do sada nisu otvarana - kazao je Stefanović dodajući da će se pred Srbijom uskoro naći i pitanje otvaranja kancelarija Beograda i Prištine.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić tvrdi nije čuo za "zvaničan" uslov otvaranja kancelarija u Beogradu i Prištini.

- Za otvaranje kancelarija Beograda u Prištini i obrnuto kao zvaničan uslov nisam čuo, a što se tiče ukidanja paralelnih institucija tu razgovori nisu ni pokrenuti s mrtve tačke i treba najpre videti šta se podrazumeva pod paralelnim institucijama. Mi ne možemo da napustimo sve nacionalne i državne interese. Treba li da pristanemo na školski program po kome će naša deca da uče da je Skendereg najveći nacionalni junak - upitao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    20. jun 2012 | 15:07

    Prave budale od nas, izvrcu ono sto je dogovoreno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA