Šutanovac traži Dačićevu ostavku, Dačić odgovora: Slagali ste svakog koga ste mogli

Lider demokrata zatražio ostavku šefa diplomatije zbog izjave o briselskim dogovorima

  • 42

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da groteskno zvuči izjava predsednika DS Dragana Šutanovca da ta stranka govori o dogovorima i ostavkama, te da su njihovi predstavnici slagali koga su mogli.

 

Vučević odbrusio Jeremiću: Srbiji dosta samozvanih patriota

 

RAZLAZ! Filipovski napustila Novu Srbiju zbog neslaganja sa Veljom Ilićem

 

- Predstavnici te stranke su slagali svakog koga su mogli u međunarodnoj zajednici, i zato su na kraju i izgubili svako poverenje međunarodne zajednice. Od Srbije su napravili nekredibilnog partnera koji ne drži reč. To su reči svih u međunarodnoj zajednici koje smo mogli čuti 2012. godine - od Angele Merkel, Ketrin Ešton, Hilari Klinton, do francuskih i ruskih državnika. Od toga je Srbija imala veliku štetu - naveo je Dačić u izjavi dostavljenoj medijima.

 

Reagujući na zahtev Šutanovca i DS-a da podnese ostavku, Dačić kaže da za razliku od tog vremena, Srbija je danas ozbiljan i odgovoran partner, koji drži do svoje reči, i isto tako traži od drugih da se drže dogovora.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

- Zašto Šutanovac ne pita Borisa Tadića, Borka Stefanovića ili Vuka Jeremića šta je sa njihovim dogovorima? Jedino što nam je ostalo posle toga je da su gotovo svi prekršeni, jer se Srbija nije držala dogovora - naveo je Dačić.

 

Ističe da on u svojoj izjavi uopšte nije spominjao bilo kakve usmene dogovore u briselskom dijalogu.

 

- Govorio sam uopšte o tome da su svi dogovori predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova, pisani ili usmeni, obavezujući, i po presudama Međunarodnog suda pravde u Hagu - uostalom tako je Norveška izgubila Grenland na osnovu usmene izjave ministra spoljnih poslova - naveo je Dačić.

 

Prethodno je predsednik DS Dragan Šutanovac zatražio je Dačić podnese ostavku zbog izjave da postoje pisani i nepisani Briselski dogovori.

 

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

U izjavi dostavljenoj medijima, Šutanovac podseća da je Demokratska stranka još pre tri meseca tražila od Vlade Srbije da saopšti šta je sve potpisano Briselu, a šta dogovoreno u ime građana Srbije.

 

Šutanović, naime, smatra da aktuelni ministar spoljnih poslova mora da zna da usmeno predanje nije validno u međunarodnim odnosima i da ono neće zaštititi Srbe na Kosovu, što, kako navodi, mora biti primarni cilj naše zemlje u kosovskoj politici.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VSS

    19. januar 2017 | 17:14

    A kada ces da kazes kako si dobio pasnjak kada ces da objasnis zasto si rasturio i urnisao vojsku kada ces da objasnis po cijem natedjenju si prodao tenkove i gde su pare i da se zna ne branim ovog povampirenog komunistu Dacica

  • Doly

    19. januar 2017 | 17:13

    Ovaj šule, stalno oko "nule"!

  • Veki

    19. januar 2017 | 18:48

    Ko je taj Šutanovac da on nešto traži?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA