Bajden pre odlaska sa funkcije zvao Tačija

Bajden i Tači su se saglasili da su dijalog i saradnja jedini put napred za zapadni Balkan

  • 16

Odlazeći američki potpredsednik Džozef Bajden razgovarao je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem kome je poručio da se nada da Priština i Beograd mogu da prevaziđu napetosti, saopštila je Bela kuća. Bajden i Tači su se saglasili da su dijalog i saradnja jedini put napred za zapadni Balkan, navodi "Telegrafi".

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MERKELOVOM: Nastavak dijaloga sa Prištinom već sledeće nedelje

Da li je trebalo da pošaljem tenkove zbog drona? Vučić o slanju ROSU na sever KiM

- Potpredsednik je izrazio nadu da Kosovo i Srbija mogu da ostave iza sebe nedavne napetosti i pojačaju svoje napore za normalizovanje odnosa kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije, da bi unapredili živote građana obe zemlje - piše u saopštenju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prištinski "Telegrafi" je u petak objavio da se Tači zahvalio u telefonskom razgovoru Bajdenu na njegovom i naporu SAD da se izbegnu tenzije između Beograda i Prištine.

- Hvala Vam što ste svim stranama poslali poruke da treba izbegavati ponašanje koje povećava tenzije -

Bajden i Tači su se saglasili da su dijalog i saradnja jedini put napred za zapadni Balkan, navodi "Telegrafi".

Bajden je telefonom razgovarao i sa liderima kiparskih Grka i Turaka, Nikosom Anastasijadesom i Mustafom Akindžijem, kao i grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, poslednjeg dana mandata.

Bela kuća je navela da je neke telefonske pozive odlazeći potpredsednik obavio, dok je leteo u Vašington, gde se vratio posle poseta Ukrajini i Švajcarskoj.

Liderima kiparskih Grka i Turaka Bajden je rekao da je spreman da, i nakon što napusti funkciju, s njima razgovara o ujedinjenju.

Grčkom premijeru Ciprasu je zahvalio na angažovanju oko ponovnog ujedinjenja Kipra i promovisanju snažnog partnerstva između SAD i Grčke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA