Da li su Hrvati mogli da podnesu više amandmana na rezoluciju EP o Srbiji? Smeta im i saradnja Beograda i Moskve!

Hrvati traže da se u rezoluciji jasno postavi uslov da se bilateralna pitanja rešavaju na početku pregovora Srbije i EU

  • 27

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta razmatraće 27. februara izveštaj, odnosno nacrt rezolucije, izvestioca Dejvida Mekalistera o napretku Srbije, a hrvatski poslanici podneli su čak 84 od 325 predloženih amandmana.

ZBOG HARADINAJA I VOZA: Čak 318 amandmana na nacrt Izveštaja o Srbiji u EP

Njihove primedbe odnose sa uglavnom na potrebu veće zaštite hrvatske manjine u Srbiji, traži se vraćanje kulturnog blaga i rešavanje pitanja međudržavne granice, kao i ukidanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji u suđenjima za ratne zločine.

Hrvatima smeta i hapšenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po poternici Beograda i u amandmanima optužuju Srbiju da preuzima ulogu "malog Haga".

Zagrebu smeta i saradnja Beograda i Moskve, posebno zajedničke vojne vežbe, a iznete su primedbe i na to što Srbija nije Tribunalu u Hagu isporučila troje radikala optuženih za nepoštovanje suda.

Foto: Flickr/inyucho Foto: Flickr/inyucho

Hrvati traže da se u rezoluciji jasno postavi uslov da se bilateralna pitanja rešavaju na početku pregovora Srbije i EU. U kabinetu izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera je ranije rečeno da će se tokom februara raditi na usaglašavanju amandmana i postojećeg teksta, odnosno kompromisnim rešenjima za tekst izveštaja.

Mekalister je u nacrtu izveštaja o napretku naveo da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja Evropskoj uniji, a predstavljajući nacrt pohvalio je napore Vlada Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi, rešavanju posledica migracione krize, kao i promociji regionalne saradnje i pomirenja na zapadnom Balkanu.

Spoljnopolitički odbor EP trebalo bi 27. februara da glasa o kompromisnom tekstu koji bi trebalo da bude izglasan na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u martu u Strazburu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    23. januar 2017 | 17:54

    Ja sam za to da nam blokirate put u EU, i stvarno sam vam zahvalan, ali vi preterujete? To sto vi radite je politicki genocid. Znaci da vi ovakvim postupcima samo dokazujete da ste najveci kompleksasi na svetu (pored Amerike koja je isto tako izkompleksirana Rusijom). Ja bi da vam preporucim da oladite malo uz koju Srpsku cokoladicu.

  • Mire

    23. januar 2017 | 17:53

    Ustaska posla .

  • ToMa piton

    23. januar 2017 | 19:07

    Sacuvaj me boze kuge i hrvata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA