Već 1079 dana sam u zatvoru, nisam kriv, a neće da me puste: Dramatična ispovest Srbina koji čeka pravdu

Njegova sudbina je neizvesna

  • 12
Okružni, Centralni zatvor, CZ Foto: Milena Đorđević

GI SDP Oliver Ivanović podseća da se sutra navršava tri godine otkako je njihov lider Oliver Ivanović utamničen, bez ikakvih dokaza.

ČEKAM PRAVDU NA SVETOG SAVU: Ivanović tri godine u zatvoru

Održano dodatno ročište u slučaju Olivera Ivanovića

Potpredsednik GI SDP Ksenija Božović je na konferenciji za novinare rekla da „još jednom možemo da potvrdimo da je ovo politički motivisan proces“.

- Oliver Ivanović je jak čovek, izdržava svu ovu nepravdu koja se vodi protiv njega, još uvek je u pritvorskoj jedinici, iz koje bodri sve samo sa jednim jedinim ciljem da dokaže nepravdu – rekla je Božović.

Ona je dodala da Ivanović ima podršku saradnika, porodice prijatelja, svih Srba sa Kosova i Metohije i šire.

- Brine nas ova tišina i ovaj mir, zato što je danas u ovakvoj situaciji Oliver Ivanović, a sutra možemo da budemo svi mi, mogu da budu svi Srbi sa Kosova i Metohije – rekla je Božović i istakla da kada smo jedinstveni, nadamo se da možemo da pomognemo i Oliveru, ali i ostalima.

Foto: Tanjug/ Boki Foto: Tanjug/ Boki

Božović je nglasila da GI „SDP Oliver Ivanović “očekuje podršku za svog lidera na svim nivoima „diplomatskim, Vlade Republike Srbije i svih koji mogu da pomognu".

- Poručujemo mu sa ovog mesta da mora da izdrži i da je pravda spora ali dostižna, a on ima samo jedan cilj da dokaže da je nevin i vrlo brzo bude sa nama – istakla je Božović.

Branilac Olivera Ivanovića advokat Nebojiša Vlajić je naglasio da je sudski postupak koji se vodi protiv njega "iscrpljujući i zastrašujući".

- Iscrpljujući je za Olivera Ivanovića i njegovu porodicu, a zastrašujući je za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, jer to pokazuje da na takav način može biti uhapšen i suđen bilo ko od nas - rekao je Vlajić.

On je dodao da je "osuda za nešto gde niste bili ni prisutni u demokratskim društvima nemoguća” ali da mi kako je rekao “imamo dokaz da u takvom društvu ne živimo".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vlajić je podsetio da je Oliver Ivanović uhapšen pre tri godine 27. januara, ne tako što su optužnicu protiv njega držali u tajnosti i uhapsili ga u kući ili na ulici, već je uhapšen kada je došao na poziv javnog tužioca da da izjave povodom priča koje je znao.

- Na taj poziv se javio znajući da može da bude uhapšen, ali je verovao u svoju nevinost i da nema od čega da se krije i beži. Njega i danas to osećanje nevinosti učvršćuje u borbi i daje mu hrabrost da istraje - dodao je Vlajić, i podsetio da je suđenje trajalo više od godinu dana, sa više od sto radnih dana, da je saslušano oko sto svedoka i da nijedan nije u bilo kakvom negativnom kontekstu spomenuo Olivera Ivanovića".

- Izreći tako strogu, osuđujuću presudu za nešto čemu niste ni prisustvovali je nepravično - rekao je Vlajić i dodao da je odbrana izjavila žalbu još u aprilu prošle godine, a da po njoj nema rešenja.

On je pojasnio da rok o rešenju po žalbi nije zakonom vremenski ograničen, ali da to ne znači da se može odlagati u nedogled.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Očekujemo presudu koja će biti pravična, a to je oslobađajuća i da se njom stavi tačka na ovaj proces - smatra Vlajić.

Advokat Ljubomir Pantović je istakao da je za tri godine morala da bude doneta presuda iako je “slučaj složen”.

- Neka ta sporost sudova ne ide na uštrb pravde neka apelacioni sud u Prištini ceni dokaze - rekao je Pantović i naglasio da odbrana sa optimizmom očekuje rešenje jer je u žalbi iznela “puno argumenata koji govore da Oliver Ivanović nije izvršio ono za šta je optužen".

Supruga Olivera Ivanovića Milena Popović Ivanović je rekla da "pune tri godine Oliver zajedno sa svojom porodicom i svojim prijateljima prolazi kroz pakao, golgotu i veliku nepravdu“.

- Teško je za nevinog čoveka i jedan dan u pritvoru, a ne 1097 dana koliko se Oliver nalazi tamo – rekla je Milena i naglasila sledeće: „mi i dalje kao prvog dana apsoltno verujemo da će Oliver biti na slobodi, jer je to jedino ispravno rešenje“.

Ona je dodala da ova stvar nije samo stvar Olivera Ivanovića, njegove porodice, prijatelja, ljudi koji ga poštuju, pa i onih drugih, već da je ova stvar stvar svih nas.

- Ako nepravda postoji negde, onda je očekujte svugde – rekla je supruga Olivera Ivanovića.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Lider građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović izjavio je “Politiku” da veruje da će Apelacioni sud u Prištini 27. januara doneti “jedinu ispravnu” – oslobađajuću presudu. Sveti Sava mogao bi biti odličan datum da okončaju ovo moje mučenje, ali nisam siguran da će se to stvarno i desiti. Naučio sam se da čekam i budem strpljiv, poručio je Ivanović pisanim putem u intervjuu na dostavljena pitanja.

– Advokati i ja imamo primedbu na mešoviti sastav veća, ali ne i bilo kakvu konkretnu primedbu. Sve je moguće, ali sam siguran da se greške prvostepenog veća ne mogu i ne smeju ponoviti – rekao je Ivanović.

- Ja sam obrazovan, što svedoči i tužilaštvo. Imaju nekoliko elemenata kako me opisuju kao sportistu, biznismena, viđenijeg ili poštovanog građanina koji govori albanski jezik. Nijedan me nije opisao kao nacionalistu. Ja ništa od ovoga nisam uradio - rekao je nedavno Oliver Ivanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    26. januar 2017 | 15:24

    A nasi pustaju Tacija iako imaju zasto da mu sude?!Oliver Ivanovic 3godine zbog politike siptara u zatvoru?!LEGENDO DACE BOG I SV. DAVA DA IZADETE KUCI ?!SRECNOOO

  • Predrag

    26. januar 2017 | 17:48

    Kriv si što si Srbin moj Olivere. To je jedini razlog

  • lepo vreme....

    26. januar 2017 | 14:57

    Pa to je sve Srbija, zašto vodje ne učinine nešto...???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA