Kuper: Bez fusnote na pločici!

Komentarišući sporazum o regionalnom predstavljanju, posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine kaže da na pločici može da stoji zvezdica, a objašnjenje šta ona znači može da se nalazi negde drugde

  • 0

Posrednik Evropske unije u dijalogu Robert Kuper izjavio je da u Briselu nije dogovoreno da na regionalnim skupovima na pločici ispred predstavnika Kosova mora da bude ispisana fusnota.

Komentarišući sporazum o regionalnom predstavljanju kojim je predviđeno da tekst fusnote ide uz zvezdicu i upitan da li to važi i za pločicu, Kuper je odgovorio odrično i dodao da "na pločici može da stoji zvezdica, a objašnjenje šta ona znači može da stoji negde drugde".

- Ovo je smešna stvar za raspravu. Poenta fusnote je da stavi do znanja da nema prejudiciranja statusa i to važi gde god da je fusnota. To govori da kada se sedi za stolom sa nekim ispred koga je naziv Kosovo, to nije akt priznavanja - kazao je Kuper u intervjuu za "Novosti".

Upitan gde je nastao problem sa fusnotom, Kuper je kazao da je "srpska strana nekoliko puta potezala pitanje oko pojavljivanja fusnote na tablama sa imenom" a da "kosovska strana nikad nije rekla ni da je to u redu, niti da je u potpunosti neprihvatljivo".

- Teško je reći da je oko toga bilo sporazuma. Pitanje je bilo potegnuto, a odgovor je bilo - ćutanje. Kada smo bilateralno u Prištini otvorili ovo pitanje, tražeći njihov stav, rekli su nam da je za njih ekstremno teško da prihvate zvezdicu i da im je neprihvatljivo da na pločici stoji fusnota - naveo je on.

Na konstataciju da je ključ nesporazuma, po njegovom mišljenju, to što u sporazumu nema reči "pločica" kada se govori o fusnoti, Kuper je kazao: "Tako izgleda. Priština nije pristala na to da na pločici stoji ceo tekst".

- Mislim da imamo sporazum u kome ne piše da fusnota mora da se pojavi na tabli. Ni Kosovo nije zadovoljno, ali pre nekoliko dana nisu napustili sastanak u Beogradu, iako je fusnota bila na tabli – rekao je Kuper.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Kuper je rekao da je teško reći kako će on izgledati "dok se ne formira srpska vlada i dok ne čujemo sve političke aktere u Beogradu".

- Kako predsednik Tomislav Nikolić tumači Ustav, pregovore će nastaviti Vlada, a ne on. Nikolić je rekao da će kao predsednik imati odgovornost da prati pregovore, ali da će prvenstvenu odgovornost imati premijer - kazao je Kuper.

Upitan da li "normalizacija odnosa" Beograda i Prištine, koja se ističe kao uslov za nastavak evrointegracija Srbije, znači otvaranje međusobnih kancelarija, Kuper je odgovorio da "ne postoji papir koji o tome govori".

- To nije potpuno nova ideja, ali u dijalogu do sada o tome nije bilo reči, kao što se nije raspravljalo ni o paralelnim strukturama – rekao je on.

Na pitanje da li postoje novi uslovi za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU, posrednik u dijalogu Beograda i Prištine je rekao da "ne zna šta se smatra starim uslovima".

- Mišljenje Komisije EU govori o telekomunikacijama, struji, saradnji sa Euleksom i normalizaciji odnosa sa Prištinom – kaže Kuper.

(Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA