Jedan papir iz Prištine može da uništi sve! Briselski dijalog na ivici: Pred Srbijom nemoguć zahtev

Prvi put Priština ovakav predlog namerava da dostavi u pisanoj formi. Beograd ima spreman odgovor

  • 43

Drugi put u samo sedam dana održaće se sastanak na najvišem nivou delegacija Beograda i Prištine. Ponovo nema zvanične agende o čemu će sa visokom predstavnicom EU razgovarati Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić sa jedne strane, odnosno Hašim Tači i Isa Mustafa sa druge strane. Razgovaraće se o otvorenim pitanjima, rekla je Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini. Ipak, iz Prištine stižu drugačije najave. Kako prenosi tamošnja štampa, Tači nosi u Brisel papir o priznanju Kosova.

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Ovako hoće da formiraju kosovsku vojsku i zaobiđu Srbe

Trampov "Besni pas" ujeo Srbe za srce: Ovo je novi stav Amerike o Kosovu

Osim ovoga, mediji u Prištini naglašavaju da je ovo prvi put da Priština ovakav predlog namerava da dostavi u pisanoj formi.

Objašnjenje koje je Priština spremila za Mogerinijevu, zbog čega je potrebno da se ovakav dokument nađe na pregovaračkom stolu, jeste, kako su naveli, „činjenica da Kosovo kao država stagnira, odnosno da je od strane Beograda sputana da ne samo bude član međunarodnih organizacija, priznanje kao države u okviru Ujedinjenih nacija, već i da ima nemogućnost samostalnih predstavljanja u evropskim institucijama“.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Na ovakvu najavu reagovao je predsednik Nikolić.

- Srbija neće pristati ni da razgovara o priznanju Kosova ukoliko prištinska strana pokuša tu temu da stavi na briselski sto - izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za Sputnjik.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da večerašnja runda koja kao i prošli put počinje u 19 sati neće biti laka, potvrđuje i premijer Vučić.

Vučić je rekao da razgovori u Briselu nikada nisu prijatni, ali da delegacija Beograda, u kojoj će biti i predsednik Tomislav Nikolić, na pregovore ide da bi se bori za Srbiju, jer je to posao za koji je plaćena.

- A šta će da bude tamo, to ne mogu da znam - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Rekao je i da ti razgovori nikada nisu prijatni, ali da ne želi da se žali.

- Uvek imate neku vrstu Pavlovljevog refleksa kad idete u Brisel, znate da vas čeka teško breme... Ali ne kukam i ne žalim se, nema smisla, pošto Srbima sa bezbroj problema nedostaje samo predsednik vlade koji će da plače nad svojom sudbinom - naveo je Vučić.

Tema koja je prioritet za Beograd je  formiranje ZSO. Osim toga, tu su i otvorena pitanja o energetici kao i puštanje u rad i funkcionalnost mosta i zid u Kosovskoj Mitrovici.

I ovog, kao i prošlog puta, najpre će obe delegacije imati odvojene susrete sa visokom prestavnicom EU, posle čega će se svi sastati na zajedničkoj, radnoj večeri.

Foto: Tanjug/Marina Maksimović Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Od rezultata ovog susreta  vrlo verovatno zavisi, da li će Srbija krajem februara ili početkom marta moći da otvori još neko poglavlje u pregovorima sa EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    1. februar 2017 | 16:57

    "Kosovo kao drzava stagnira..?!" Pa izvinte,greska u startu,Kosovo nije drzava !

  • SRBIJA

    1. februar 2017 | 17:01

    Nasi vole da pregovaraju, lako moze da se resi, kaze Evropi i USA Kosovo je vase izvolite okupiraliste ga kad dodje vreme vraticemo ga u sastav Srbije i kraj, Siptari proterali 350000 Srba ovi pregovaraju za tri opstine ima da ih nateraju da priznaju Kosovo, jer mi smo glupi da pregovaramo, izadjite iz pregovora i kraj

  • Srba

    1. februar 2017 | 16:53

    Neka on prvo prizna koliko je pobio Srba,Roma,Goranaca,nelojalnih Albanaca i ostalih. Pa neka onda pokusa da postavlja zahteve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA