PLJUŠTE KAZNE: Poslanici kažnjeni i sa 40 odsto od plate

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je novčane kazne poslanicima Saši Raduloviću, Marku Ðurišiću i Zoranu Živkoviću zbog ometanja rada na sednici parlamenta

  • 3

Administrativni odbor Skupštine Srbije izrekao je danas novčane kazne poslanicima Saši Raduloviću (DJB), Marku Ðurišiću (SDS) i Zoranu Živkoviću (Nova stranka) zbog ometanja rada na sednici parlamenta. Administrativni odbor dao je pozitivno mišljenje članovima Komisije za hartije od vrednosti Marku Jankoviću i Mirjani Ivošević, članu RIK-a Dragani Odović i poslanici Ljubici Mrdaković Todorović za istovremeno obavljanje druge javne funkcije.

Čanak prvi podržao Jankovića, a ombudsman odbio sastanak s njim

U Predsedništvu SNS ima ljudi koji se ne pridržavaju stranačkih odluka: Gojković o izboru predsedničkog kandidata (VIDEO) (FOTO)

Raduloviću su izrečene tri novčane kazne na osnovu mera izrečenih na tri različite sednice parlamenta i to jedna od 6.829 dinara, što je deset odsto od poslaničke plate i dve od 13.659 dinara ili 20 odsto od poslaničke plate.

Predsednik Administartivnog odbora Aleksandar Martinović (SNS) objasnio je da se kazne u takvim slučajevima ne sabiraju već se poslaniku izriče najviša.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poslanik SDS Marko Ðuršić kažnjen je sa 10 odsto od plate (6.829 dinara), a lider Nove stranke Zoran Živković sa 40 odsto od plate (27.319 dinara).

Poslanik SRS Milorad Mirčić negodovao je zbog odluka, ističući da će ovaj saziv parlamenta biti upamćen po tome što je velikom broju poslanika, a pre svega onih iz opozicije, izrečena novčana kazna.

- Apelujem na kolege da nađemo neko rešenje i da u narednom periodu predsedavajući što manje posežu za ovakvim kažnjavanjima - rekao je Mirčić na sednici odbora.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Navodeći da ne želi personalno da brani bilo koga od kažnjenih poslanika, Mirčić je rekao da bi u skupštini trebalo da se uspostavi jedna normalna atmosfera.

- Razumem da mora i ovako da se postupi, ali postoji jedna mogućnost, a to je da predsedavajući odredi pauzu kada atmosfera postane uzavrela -  ukazao je Mirčić.

Odgovarajući Mirčiću Martinović je primetio da se niko od poslanika ne kažnjava zbog iznetog mišljenja već zbog ponašanja koje ne priliči parlamentu, o čemu, dodao je, svedoče i stenografske beleške.

Nezadovoljstvo zbog kažnjavanja iznela je i Tatjana Macura (DJB) koja smatra da se "prave situacije da bi se neko kaznio".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Administrativnog odbora objasnio je da je Radulović tražio da replicira Marjanu Rističeviću, a da čak nije ni bio u sali dok je Rističević govorio.

Osvrnuo se i na to što poslanici ÐB-a prilaze klupama u kojima sede naprednjaci, navodeći da u tim prilikama poslanici pokreta Saše Radulović dobacuju i vređanju poslanike SNS.

- Imate pravo da prođete gde hoćete, ali je logično da izaberete najbliži izlaz, ali ono što je problem je što vi kad prolazite dobacujete, vređate i izgovarate reči koje građani ne mogu da čuju. Nije prijatno kad prođe predsednik vašeg pokreta i kaže nam, đubre, lažovi, prevaranti", obratio se Martinović Macuri i dodao da je uveren da DJB takvim ponašanjem želi da izazove incident u parlamentu zarad političkog marketinga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    2. februar 2017 | 17:01

    To oni trose za dan.

  • Milka

    2. februar 2017 | 20:09

    Boze izbaciti ih iz skupstine i opozicije da ih negledamo i neplacamo?koristi nemamo od njih vec u dusi nemit kad ih slusamo?neka idu d cuvaju stiku i to je za njih loto..

  • NN

    3. februar 2017 | 00:57

    Izbaciti sve koji ometaju rad. Dali se tako daje primer kako treba dase ponasa omladina. Njima nije stalo do naroda nego su bitni sami sebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA