≫ 

Vučić: Spojićemo Srbiju i Crnu Goru auto-putem! Marković: Nije slučajno što je moja prva poseta Srbiji

Srbija i Crna Gora imaju dobre prijateljske odnose, rekao je premijer Vučić i najavio je spajanje dve države auto-putem, koji će ići od Beograda, preko Podgorice, do Bara

  • 90

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem, istakao da Srbija i Crna Gora imaju dobre prijateljske odnose i najavio je spajanje dve države auto-putem, koji će ići od Beograda, preko Podgorice, do Bara. Marković kaže da je Crna Gora spremna da se bavi primedbama srpske zajednice.

NOVI CRNOGORSKI PREMIJER U BEOGRADU: Vučić dočekao Markovića ispred Palate "Srbija"

Postrojena jedinica Garde i Vučić dočekali Ciprasa ispred Palate "Srbija"

- Srbija i Crna Gora imaju dobre, prijateljske odnose - rekao je premijer Vučić.

Vučić je premijeru Crne Gore Dušku Markoviću zahvalio na tome što je Srbija prva zemlja koju je posetio od kada je izabran na tu funkciju i istakao dobre prijateljske odnose dve zemlje, a kao ekonomsku saradnju i rad na infrastrukturi i auto puta Beograd-Podgorica-Bar istakao kao prioritet u tome.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vučić je rekao da su današnji razgovori su imali za cilj da dinamizuju i unaprede međusobne a posebno ekionomske i trgiovisnke razmene i izneo podatak da je prošle godine trgovinska razmena iznosila skoro 710 miliona evra i sa rastom od 6,2 odsto u odnosu na prehthodnu godinu i dodao da veruje da će taj trend i da se nastavi.

Premijer je na zajedničkoj konferenciji sa crnogorskim premijerom istakao kao prioritet autoput Beograd-Podgorica-Bar i u tom smislu naveo da će do Čacka biti na proleće gotovo 120 kilometara, zatim se radi i 31 kilometar do Požege kao i od tog mesta do Boljara 107 kilometara.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je rekao posebno je poslednja deonica "užasno" skupa ali da će se intenzivno raditi na autoputu u narednom periodu.

On je naveo i značaj pruge Beograd - Bar i podvukao da se i na tome radi intenzivno.

Vučić je naveo da Srbija i Crna Gora mnogo toga rade zajedno na evropskim intergracijama, kao i da je ministarka zadužena za integracije Jadranka Joksimović pohvalila odnos dveju zemlja.

 

Kako kaže, Srbija i Crna Gora sarađuju kroz Berlinski proces, a održaće i konsultacije pre sastanka u Sarajevu, kao i pre „onog važnijeg u Trstu u julu“.

- Delimo zajednički spoljno-politički cilj, to je članstvo u EU. Crna Gora je pred članstvom u NATO, Srbija to nije, želi da sačuva vojnu neutralnost, ali poštuje želje Crne Gore, kao što i oni poštuju odluke Srbije - naveo je Vučić.

- To govori o međusobnom poštovanju, svako ima pravo da donosi odluke, mi postupke Crne Gore ne doživljavamo kao pretnje Srbiji - dodao je premijer.

Vučić je naveo da je sa Markovićem razgovarao o položaju Srba u Crnoj Gori, kao i o položaju Crnogoraca u Srbiji.

Najbolji odnosi, ali svako mora da gleda svoje interese

Premijer Crne Gore Duško Marković se Vučiću zahvalio na gostoprimstvu i naveo da se u Beogradu „oseća kao kod kuće“.

- Nije nimalo slučajno što je moja prva poseta Srbiji. Imali smo sadržajne i otvorene razgovore, radićemo posvećeno i zajedno - rekao je Marković.

Serbia Montenegro

On je naveo da su odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 20 godina i za to se zahvalio premijeru Vučiću.

- To je osnova koju ćemo nadograđivati i učiniti sve da Srbija i Crna Gora budu još bliže - naveo je on.

Marković  je rekao da nema potrebe za posrednicima u rešavanju postojećih problema sa srpskom zajednicom u Crnoj Gori.

- Želimo o tim pitanjima da razgovaramo sa vama, nisu potrebni posrednici, niti političke platforme - ukazao je Marković.

On je podsetio da su srpski jezik i ćirilica ustavna kategorija i da Crna Gora podržava podsticanje pozicije srpske zajednice.

Sva ta pitanja treba rešavati u duhu prijateljstva i ukupnog interesa.

Odgovarajući na pitanje vezano za odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, Marković je podvukao da svaka odluka Crne Gore nije bila usmerena protiv Srbije, jer da je tako ne bi bio u poseti Beogradu.

- Imamo zajedničku istoriju, ali sada moramo da donosimo samostalne odluke koje se ne poklapaju uvek. Dobro je, međutim, da o tim odlukama uvek razgovaramo. S pažnjom prihvatamo svaku sugestiju koja dolazi prema crnogorskoj vladi. Praktikovaćemo u budućnosti da na vreme svaku odluku iskomuniciramo, da se ne bi stvarao vakuum, koji bi drugi mogli da iskoriste - naglasio je on.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kada je reč o situaciji u regionu Zapadnog Balkana rekao je da vidi da se ovih dana pojavljuju glasovi koji bi mogli da ugroze ono što je urađeno.

- Verujem da moramo raditi svi zajendo sve da na Balkanu obezbedimo mir i stabilnost, jer ako toga nema sve razvojne šanse gube mogućnost da se iskoriste. Pozdravljamo u Crnoj Gori i pažljivo pratimo šta premijer i vlada Srbije rade kada su u pitanju odnosi Beograd i Priština. Potpuno je podržavamo u tom smislu i spremni smo da damo doprinos dijalogu, jer on nema alternativu - poručio je Marković.

On je rekao da svi vide šta se dešava globalno i u Evropi, a da mi na Balkanu znamo šta su naši interesi i kako da ih očuvamo.

U vezi ekonomske saradnje podvukao je da je to od zajedničkoj interesa, te najavio da će Crna Gora nastaviti, nakon završetka prve deonice do Matiševa, izgradnju nastavka puta do Boljara.

Prema njegovim rečima već su u toku pregovori i postoje obezbeđana sredstva za nastavak projekta.

Kazao je da ga raduje odlučnost srpskih vlasti bez obzira na finansijske i druge izazove da rade na spajanju autoputa.

To je, kako je ocenio, ne samo bitno za ekonomije dve zemlje, već i brže povezivanje građana.

Osvrnuo se i na imovinu Republike Srbije u Crnoj Gori, rekavši da je odlična prilika za njenu vaorizaciju i odluku o određivanju Vlade Srbije prema svojoj imovini kako bi bila u funkciji razvoja dve zemlje.

U oblasti energetike postoji zajednički interes da se potencijal iskoristi u funkciji razvoja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rezbarije

    3. februar 2017 | 15:30

    Hvala ti, ali nemoj nas spajati sa njima ! Srecan im put . Neka se spoje sa Albanijom !!!!

  • Lazar1

    3. februar 2017 | 14:13

    Povucite priznanje tzv drzave Kosovo!!!

  • Давид

    3. februar 2017 | 16:50

    Тако је уложите још у ЦГ а они ће нам још забијати нож у леђа , браво!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA