Saša Janković zvanično najavio ostavku: "Ja sam svoju misiju ovde završio"

Naša zemlja je imala uslov pristupanja jednoj međunarodnoj organizaciji, a niko nije verovao i znao šta je Zaštitnik građana

  • 63

Institucija Zaštitnika građana obeležila je danas deset godina postojanja i rada, a ombudsman Saša Janković pozvao je da se čuva institucija zaštitnika građana, poručivši da je on svoju misiju tu završio.

Saša Janković podnosi ostavku u utorak

- Srbija danas ima instituciju. Institucije su te koje čuvaju dostojanstvo građana, čuvajmo ih, čuvajmo Zaštitnika građana, trebaće nam, a ja sam svoju misiju ovde završio - rekao je Janković.

On je podsetio da je pre deset godina podneo zakletvu u Skupštini i da je tada Srbija dobila Zaštitnika građana.

- To je bila predstava. Naša zemlja je imala uslov pristupanja jednoj međunarodnoj organizaciji, a niko nije verovao i znao šta je Zaštitnik građana. Krenuli smo na način posut trnjem - podsetio je Janković pozivajući svoje saradnike da stanu pored njega uz konstataciju da su svi oni zaslužni za uspeh koji je ta institucija postigla.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da se toj instituciji u protekloj dekadi neposredno obratilo više od 100.000 građana, a da mu je podneto desetine hiljada formalnih pritižbi.

- Pre deset godina mnogi rukovodioci i zaposleni u organima vlasti sa negodovanjem su prihvatali to da neki nezavisni organ treba da kontroliše zakonitosti i pravilnost njihovog rada. Danas većina njih ukazuje poštovaje radu i doprinosu Zaštitnika građana shvatajući kao zajedničko postignuće unapređenje i ostvarivanje prava građana - rekao je Janković.

On je dodao i da je na osnovu desetak hiljada kontrolisanih postupaka i preventivnih poseta organima vlasti upućeno na hiljade preporuka za otklanjanje nedostataka u radu, ali da ohrabruje da su, iako se preporuke Zaštitnika građana ne mogu prinudno izvršiti, nadležni organi sproveli oko 80 odsto upućenih preporuka.

- Za proteklih deset godina (Saša) Janković je sa stručnom sluzbom prbližio građanima najsvetlije tekovine civilizacije - pravnu državu, vladivinu prava i ljudska prava. Sopstvenom hrabrošću ohrabrio je građane da istraju u zahtevima za ostvarivanje svojih prava - zaključio je Janković.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je za deset godina Srbija dobila respektabilnu instituciju.

- Važno je to što je institucija Zaštitnik građana pravljena kao institucija građana i što se nije sve svodilo na prepoznavanje kroz jedno apstraktno ime, nego što je kuća na čelu sa Jankovićem insistirala na što tešnjoj, jačoj i direktnijoj komunikaciji i korelaciji sa građanima, i što je u tome uspevala - rekao je Šabić dodajući da važno što Srbija ima instituciju ombudsmana.

Navodeći da nije tajna da Janković u krajnje dogledno vreme neće više obavljati funkciju ombudsmana, Šabić je istakao da najvažnije to što će i odlaskom Jankovića, čiji je doprinos u uspostavljanju institucije bio ogroman i vazan, Srbija imati tu instituciju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Neko će morati ozbiljno da se potrudi kada njeno postojanje i egzistiranje dovede u pitanje. Iskreno želim da verujem da niko nije spreman da trud ulaže u nešto tako besmisleno - rekao je Šabić.

Obeležavanju prvih deset godina Zaštitnika građana prisustvovali su političari, između ostalih, lideri DS Dragan Šutanovac, SDS Boris Tadić, Pokreta Dveri Boško Obradović, LDP Čedomir Jovanović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, ambasadori Nemačke i SAD Aksel Ditman i Kajl Skot, ombudsmani iz regiona, predstavnici neavisnih tela, međunarodnih i nevladinih organizacija i novinari.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadija

    7. februar 2017 | 08:49

    Pitanje koja je Jankoviceva misija bila, ako mu je misija bila da ne radi svoj posao onda je uspeo.

  • jovica

    7. februar 2017 | 08:35

    Naša zemlja je imala uslov pristupanja jednoj međunarodnoj organizaciji, a niko nije verovao i znao šta je Zaštitnik građana,ali je važno da sada svi znamo da je to pozicija koja služi iskljucivo za lični interes.

  • Jasmin

    7. februar 2017 | 00:16

    Jankovic je klasican politikant koji je koristio pozicije zastitnika gradjana da jaca svoje licne interese svih ovih godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA