Ovo su ljudi koji će suditi u postupcima za ratne zločine na Kosovu

Specijalizovana veća imaju sedište u Holandiji, u Hagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje

  • 19

Šefica misije Euleksa na Kosovu, Aleksandra Papadopoulou, imenovala je devetnaest sudija na listu međunarodnih sudija Specijalizovanih veća po preporuci nezavisne Komisije za izbor.

Nikolić imenovao sudije Ustavnog suda Srbije

Kako je saopšteno iz sedišta EU misije, među imenovanima su sudija koji će obavljati funkciju potpredsednika, kao i četiri sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Imenovane sudije će boraviti u sedištu Specijalizovanih veća u Holandiji u Hagu isključivo na zahtev predsednice radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo.

- Pozdravljam imenovanje tako visoko kvalifikovanih pravnika, među kojima će svaki – bez ikakve sumnje – u velikoj meri doprineti našem mandatu, koji se sastoji u obezbeđivanju pravičnog i efikasnog pravosuđa. Naš sledeći korak će biti da, u bliskoj budućnosti, sazovem prvu plenarnu sednicu sudija na kojoj će biti usvojen Pravilnik o postupku i dokazima, kojim se uređuje vođenje sudskih postupaka pred Specijalizovanim većima – izjavila je tim povodom dr Ekatarina Trandafilova, predsednica Specijalizovanih veća.

Inače Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova deo su sudskog sistema Kosova.

Veća se osnivaju na svakom nivou sudskog sistema Kosova. Formirana su na osnovu Ustavnog amandmana i Zakona koje je usvojila Skupština Kosova radi vođenja suđenja o navodima iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011 g. koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava.

Međunarodni sud pravde u Hagu. Foto: Tanjug/AP Međunarodni sud pravde u Hagu. Foto: Tanjug/AP

Veća su privremene prirode sa konkretnim mandatom i nadležnošću, a tiču se određenih zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine.

Zakon omogućava relociranje postupka izvan granica Kosova.

Specijalizovana veća imaju sedište u Holandiji, u Hagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje.

Na listu međunarodnih sudija imenovane su sledeće sudije:Keith Raynor (potpredsednik), Ujedinjeno Kraljevstvo, Roland Dekkers (Specijalizovano veće Ustavnog suda), Holandija,

Anne Power-Forde (Specijalizovano veće Ustavnog suda), Irska, Vidar Stensland (Specijalizovano veće Ustavnog suda), Norveška, Antonio Balsamo (Specijalizovano veće Ustavnog suda, rezervni sudija), Italija, Kai Ambos, Nemačka, Christoph Barthe, Nemačka, Michael Bohlander, Nemačka, Emilio Gatti, Italija, Nicolas Guillou, Francuska, Thomas Laker, Nemačka, Guénaël Mettraux, Švajcarska, Vladimir Mikula, Češka Republika, Andres Parmas, Estonija, Michèle Picard, Francuska, Kenneth Roberts, Kanada, Charles Smith III, Sjedinjene Američke Države, Mappie Veldt-Foglia, Holandija i Christine van der Wyngaert, Belgija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    7. februar 2017 | 17:16

    Видим све шиптарски спонзори са запада, баш ће да их осуде.

  • Milojko

    7. februar 2017 | 17:22

    Kad vidis sudije Srbi ce biti krivi garantovano

  • Zvele

    7. februar 2017 | 17:28

    Koga ce da osude bas me interesuje taj siptarski cirkus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA