Vlada Srbije pružila garancije za Olivera Ivanovića

Iz Kancelarije za KiM podsećaju i da je tokom boravka u sudskom pritvoru Ivanoviću narušeno zdravlje

  • 1

Vlada Srbije pružila je danas misiji Euleks na Kosovu i Metohiji garancije da će Oliver Ivanović, ukoliko mu u ponovljenom postupku, koji se protiv njega vodi bude omogućeno da se brani sa slobode, biti dostupan pravosudnim organima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

Milena Ivanović: Očekujem da će Oliver u sredu biti kod kuće

Kako je navedeno, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je u ime vlade uputio šefici misije Euleks Aleksandri Papadopulo pismo u kojem se apeluje da Ivanoviću u ponovljenom sudskom podstupku bude omogućeno da se brani sa slobode.

- Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se Ivanović oslobodio iz sudskog pritvora, odnosno kako bi na slobodi sa svojom porodicom sačekao okončanje predmetnog sudskog postupka - navodi se u pismu.

Foto: Tanjug/ Boki Foto: Tanjug/ Boki

Ðurić je u pismu ocenio da odluka Apelacionog suda privremenih institucija samouprave u Prištini predstavlja korak ka konačnom zadovoljenju pravde, imajući u vidu da je prvostepenom presudom Ivanović proglašen krivim iz političkih razloga, budući da izvedeni dokazi i izjave svedoka tokom postupka nisu pokazali ni individualnu ni komandnu odgovornost za navodna ubistva civila albanske nacionalnosti aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, te da su ostali optuženi u postupku Dragoljub Delibašić, Aleksandar Lazović, Ilija i Nebojša Vujačić oslobođeni svake krivične odgovornosti.

U pismu se podseća i da se Ivanović nalazi u pritvoru od 27. januara 2014. godine i to u sudskom pritvoru, koji je 21. septembra 2015. godine bio zamenjen kućnim pritvorom da bi mu od 28. januara 2016. godine ponovo bio određen sudski pritvor.

Foto: Tanjug/ Boki Foto: Tanjug/ Boki

Iz Kancelarije za KiM podsećaju i da je tokom boravka u sudskom pritvoru Ivanoviću narušeno zdravlje, a takođe trpi i veliki duševni bol zbog odvojenosti od porodice.

U dopisu se podseća da je Vlada Srbije 10. februara 2014. donela zaključak kojim se pružaju garancije da će Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je Euleks tada zvanično obavešten, i naglašava da su date garancije i dalje na snazi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majo

    20. februar 2017 | 18:06

    Ovaj je potpuno isti kao onaj Andrićev kapetan iz "Travničke hronike"Ahmet-beg Cerić , ponosan,rečit i neobuzdan u želji da se proslavi,biva prevaren,okovan i bačen u prdekanu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA