JASNA PORUKA SRBA SA KOSOVA: Prvo ZSO, pa povratka u institucije

Onda kada vidimo konkretnu i jasnu volju da se pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština, onda će postojati opravdan razlog da se mi vratimo u institucij - rekao je Stojanović

  • 5

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, izjavio je danas da bi jasna volja da se otpočne sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), kako je dogovoreno u Briselu, bio opravdan razlog za povratak Srba u kosovske institucije.

U istom danu Tramp dvaput šokirao Srbe: Ovim potezima definitivno gasi naše nade

Hodžaj: ZSO će biti formirana, ali neće imati izvršna ovlašćenja

- Onda kada vidimo konkretnu i jasnu volju da se pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština na način kako je dogovoreno, ne nekim improvizacijama i novim izmišljotinama, onda će postojati opravdan razlog da se mi vratimo u institucije i radimo na onom što je za nas najznačajnije - rekao je Stojanović za Tanjug.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Stojanović je istakao da do tada ne vidi smisao ponovnog povratka i rada u političkim organima, navodeći da Srbi jesu prisutni na svojim radnim mestima i da se trude da sprovedu sve projekte koji su započeti, kao i neke nove, ali da neće učestvovati u političkom radu dokle god ne vide spremnost da se zaista otpočne rad na formiranju ZSO.

- “Ne želimo da nam se desi ono što se desilo sa nekim ranijim dogovorima i planovima. Setićete se da mnogo odredaba iz Ahtisarijevog plana apsolutno nije sprovedeno onako kako je planirano, već su u implementaciji vrlo često mnoga prava obesmišljena i potpuno izgubila na originalnoj zamisli i značaju koji je trebalo da imaju - konstatovao je Stojanović.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini i vladi bojkotuju rad institucija od oktobra prošle godine zbog niza zakona koji su usvojeni, među kojima je i Zakon o Trepči, a koji su, kako ocenjuju, u suprotnosti sa interesima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

- “Mi kao politička elita, koja danas učestvuje u sprovođenju jednog dogovora koji je postignut na najvišem političkom nivou, apsolutno nećemo da dozvolimo da nam se tako nešto desi. Insistiramo na svakom slovu koje je dogovoreno u Briselu, ukoliko u nama traže partnera da uradimo nešto što će biti manje od onog što je dogovoreno u Briselu onda kucaju na pogrešna vrata, ta vrata se neće otvoriti i mi na to nećemo pristati” - istakao je Stojanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ho

    23. februar 2017 | 11:03

    Kumanovski sporazum, rez. 1244, szo, briselski sporazum, bla bla bla bla...... samo ih gomilate i redjate jedan za drugim, narod ne zna koji je koji sporazum i u vezi cega je, samo zna ko ga je doneo i da ga je doneo za "dobrobit" ljudi na Kosovu a nema veze sa tim nego sve to vodi ka nasem priznavanju priznatoga:-(

  • Marko

    23. februar 2017 | 12:16

    Politička elita???

  • Antifamo.

    23. februar 2017 | 14:46

    Pa vi Srbi samo ucjenama hoćete nešto i bojkotom da ostvarite.Morate doći u stvarnost.Nije ovo Juga u kojoj ste imali svoju vojsku i policiju naoružanu do zuba,a druge ste silom razoružali.Sad će da vidite kako tuđa djeca biju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA