SRBIJA NIJE I NEĆE BITI DEŽURNI KRIVAC: Kuburović o zahtevu za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije

Nadam se da će u novom postupku Međunarodni sud pravde u Hagu znati da odvoji pravo i pravdu od političke propagande, kaže ministarka pravde

  • 13

Podnošenje zahteva za reviziju tužbe za genocid voljom jednog čoveka, a ne institucije BiH, pokreće pitanje legitimnosti tog zahteva, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je istakla da će se Srbija boriti svim pravnim sredstvima.

Izetbegovićev agent predao Hagu zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid

Drama u Sarajevu: Izetbegović zamolio Srbe da razmisle o svojim postupcima, Ivanić tvrdi da je BiH ušla u ozbiljnu krizu (VIDEO)

Kuburović je u izjavi Tanjugu navela da veruje da će Međunarodni sud pravde, kada bude razmatrao taj zahtev, ozbiljno razmotriti i to da li je nadležan organ BiH podneo zahtev za reviziju, kao i da li Sakib Softić može da zastupa BiH.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Ona se nada da će i u novom postupku Međunarodni sud pravde u Hagu znati da odvoji pravo i pravdu od političke propagande i da će, kao i u slučaju gde je tužba odbijena, poštovati zauzeti stav da se postupa samo na osnovu odluka celog Predsedništva.

- Nažalost, ovakvi potezi vraćaju odnose Srba i Bošnjaka dve decenije unazad i narušavaju stabilne odnose, koji su i inače teško i mukotrpno uspostavljeni, činjenjem kompromisa sa obe strane - istakla je Kuburović.

Navodi da je Predsedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH jedino ovlašćeno da predstavlja BiH pred međunarodnim institucijama, pa je tako isključivo nadležno i da donese odluku o reviziji, koja je u ovom slučaju izostala.

Ministarka je navela da će Srbija kao i do sada nastaviti da vodi politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa, ali da neće sedeti skrštenih ruku i nemo gledati na one koji pokušavaju da naruše ugled Srbije, ne samo u regionu, već i u celom svetu.

- Srbija nije i neće biti dežurni krivac za sve pokušaje destabilizacije odnosa na Balkanu i neće dozvoliti nikome da je etiketira bez ikakvog validnog dokaza - istakla je Kuburović.

Agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić danas je predao zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zmaj od nocaja

    23. februar 2017 | 18:04

    Tako je nije Srbija nicija igracka.

  • Mire

    23. februar 2017 | 17:12

    Kosta ce revizija bosnjake , platice bosnjaci iz sopstvenog dzepa laznu reviziju.

  • Jugonostalgičar

    23. februar 2017 | 17:44

    Bakire, zaista si riješio da realzuješ ono što je tvoj rahmetli babo zamislio, ali neće moći u ovom vremenu. Odnosi u svijetu su sada drugačiji. Oni što odlučuju sve su svjesniji muslimanske prevrtljivosti, laži i obmana. Svima je jasno šta je bilo na Markalama, kada je tvoj babo navodio granate na svoj narod. I kada su ratne rane počele da zarastaju, potežeš nove tužbe, činiš sve da se nesrećni narod ponovo uhvati za vratove. Gdje će ti duša mutivodo! Ugušićeš se u svojoj mržnji, paranoji, izmišljanja neprijatelja, silnoj želji da nestane jedan narod. Čeka te pakao, i to deveti krug tih tamnih odaja.Kako veliki pjesnik reče:Tragovi ti smrde nečovještvom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA