Haški tribunal: Tužilaštvo traži najmanje 20 godina zatvora za Haradinaja

Bivšem zapovedniku OVK ponovo se sudi zbog zločina nad Albancima, Romima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana 1998. godine, a na prvom suđenju bio je oslobođen krivice

  • 0

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je "najmanje 20 godina zatvora" za bivšeg zapovednika OVK Ramuša Haradinaja. Odbrana tvrdi da je nevin.

Tužioci su ovu kaznu predložili na završnoj reči u ponovljenom suđenju Haradinaju zbog zločina nad Albancima, Romima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana 1998. godine.

Na kraju ponovljenog suđenja, tužioci su istu kaznu predložili i za optužene Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja. Posle prvog procesa, Haradinaj i Baljaj su aprila 2008. bili oslobođeni, a Brahimaj je bio osuđen na šest godina zatvora.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Oni se terete za zlostavljanje, mučenje i ubistvo najmanje osam pritvorenih u Jablanici, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci.

Prvooptuženi Haradinaj je u to vreme bio regionalni zapovednik OVKBaljaj je predvodio specijalnu jedinicu te paravojske, a Brahimaj je komandovao logorom u Jablanici. 

- Najmanja kazna koju valja izreći za svu trojicu optuženih je 20 godina zatvora - rekao je tužilac Pol Rodžers na kraju završne reči.

Rodžers je kazao da je tokom ponovljenog suđenja dokazano da su optuženi bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo "brutalno eliminisanje svih protivnika OVK", pretpostavljenih kolaboracionista i špijuna, "zlostavljanjem, mučenjem i ubistvima" u Jablanici.

Haradinaj, koji je "uživao gotovo božanski status", "ohrabrivao je i podržavao" direktne počinioce, među kojima su bili njegov ujak Brahimaj i drugooptuženi Baljaj, da "eliminišu protivnike", naređujući "vojnoj policiji" OVK da "iskoreni kolaboracioniste", naglasio je zastupnik optužbe.

On se, uoči prvog procesa, u proleće 2005. dobrovoljno predao Tribunalu, odmah pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova, na koju je bio izabran kao lider Alijanse za budućnost Kosova. U junu te godine, Tribunal ga je pustio na privremenu slobodu i omogućio mu da "u ograničenoj meri" javno nastupa kao političar.

Prvo suđenje Haradinaju i optuženima počelo je 5. marta 2007. godine, a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izveli 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda. Optuženi se ni tada nisu branili.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA