≫ 

POSLEDNJA VEST: Odložena odluka o izručenju Haradinaja!

Sednica Istražnog odeljenja suda u Komaru održana je jutro u 9 sati i trajala je svega nekoliko minuta

  • 23

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odložio je danas svoju odluku za 6. april povodom zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Dačić: Besmislene izjave Haradinaja, čekamo izručenje

Prljava igra Albanaca: Pokušaj lažne informacije, ali konačna odluka pada 2. marta!

- Istražno veće je, u skladu sa zahtevima Tužilaštva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija, a sledeće ročište je zakazano za 6. april - rekla je danas za Tanjug Mari-Elen Kalvano iz Generalnog sekretarijata tog suda.

Sednica Istražnog odeljenja tog suda, koja je počela u 9 sati, bila je otvorena za javnost. Haradinaj, koji i dalje neće moći da napušta Francusku do konačne odluke suda, stigao je u sud sa zakašnjemem od desetak minuta.

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

Sudnica je bila puna simpatizera lidera Saveza za budućnost Kosova Haradinaja. U hodniku suda, i ispred zgrade suda veliki broj Albanaca nosio je zastave Republike Albanije. Pored velikog broja medija, i ispomatizera Haradinaja, zasedanju francuskog suda prisustvovao je i Agim Bahtiri gradonačelnik Južne Mitrovice.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas da je sramotna i politička odluka kojom je francuski sud u Kolmaru ponovo odložio davanje mišljenja o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

- Ja sam politički talac. Sud je dao još mesec danas srpskim vlastima da dostave dodatne informacije. To je politička odluka, a ovo što se događa je neprijatno -rekao je Haradinaj medijima na francuskom ispred zdrage suda.

On je ponovio da je borba OVK već razmatrana pred Haskim tribunalom.

- Vi koji ste doneli ovu sramotnu odluku treba da se stidite. Nastaviću da se dalje borim protiv odluke - kazao je Haradinaj posle ročišta koje je trajalo svega nekoliko minuta.

Sud u Kolmaru je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi braniocu, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenisti uslova i glasanja) o zahtevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zadatak suda u Kolmaru je da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Fransucke.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje. On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    2. mart 2017 | 11:21

    Šta mu fali da ostane u zatvoru možda nauči neki zanat ionako je buzdovan i nije baš za za politiku.

  • LB

    2. mart 2017 | 15:11

    Francuzima samo zelim da docekaju gore nego Srbi na Kosovu.

  • Car

    2. mart 2017 | 15:41

    Dajte mi opremu i ja cu mu procitati presudu kad izadje iz sudnice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA