Hrvati uputili oštar protest ambasadorki Srbije zbog spomenika majoru Tepiću

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je potez hrvatske vlade "tragikomičan"

  • 36

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je "uložen usmeni oštar protest" zbog odluke Vlade Srbije da podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

HRVATI PROTIV SPOMENIKA SRPSKOM HEROJU: Naš ambasador pozvan na konsultacije

25 godina od pogibije narodnog heroja: Milan Tepić dobija spomenik u Beogradu

Hrvatska je ocenila, kako je preneo Dačić, da je neprihvatljivo i da šteti bilateralnim odnosima "podizanje spomenika čoveku koji je samoubilačkom akcijom prouzrokovao smrt 11 hrvatskih branitelja i neutvrđenog broja regruta iz JNA".

- Ovakav čin hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova pokazuje da apsolutno nisu u stanju da pogledaju u svoje dvorište - izjavio je Dačić i dodao da je ambasadorka Nikolić "apsolutno odbila te kritike".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetivši da je Predsedništo SFRJ proglasilo Tepića za narodnog heroja, Dačić je rekao da je potez hrvatske vlade "tragikomičan" i da pokazuje da Hrvatska ne može da u međunarodnim, a posebno u bilateralni odnosima sa Srbijom traži ono što spaja, a ne ono što razdvaja.

- Mi smo spremni da razvijamo saradnju i dobrosusedske odnose, ali sa druge strane ne postoji nikakva osuda pokušaja rehabilitacije fašističke prošlosti - rekao je Dačić.

Vlada Srbije je prošle sedmice odlučila da u Beogradu bude podignut spomenik Tepiću povodom 25 godina od njegove pogibije.

Major Milan Tepić je, prilikom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru, u septembru 1991. godine, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje, digao u vazduh vojno skladište i sebe, pri čemu je ubijeno 11 hrvatskih vojnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    7. mart 2017 | 18:14

    Voleli bi i oni da imaju takvog heroja ali takve samo srpska majka radja!!!

  • Crazy North

    7. mart 2017 | 17:09

    Hrvati uputili oštar protest, a dobiće oštar...

  • Srpski komunista

    7. mart 2017 | 18:35

    Čovek koji će zauvek ostati u našem sećanju kao istinski heroj koji ni u najtežim okolnostima nije ustuknuo pred neprijateljem. Neka je večna slava i hvala poslednjem narodnom heroju SFR Jugoslavije i SR Srbije Majoru Tepiću!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA