≫ 

"Zahtevamo od međunarodne zajednice da stopira formiranje vojske Kosova": Oštar protest Srbije na Tačijev Nacrt zakona

Uspostavljanje bilo kakve vojne formacije na KiM predstavljalo bi direktno kršenje Rezolucije 1244 SB UN, smatra Marko Đurić

  • 18

Srbija se snažno protivi uspostavljanju takozvane vojske Kosova na teritoriji naše južne pokrajine i zahteva od međunarodne zajednice da to zaustavi, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Ignoriše stav srpske strane: Tači predao Nacrt zakona za formiranje kosovske vojske!

- Zahtevamo od međunarodne zajednice da bez odlaganja zaustavi ovu opasnu eskalaciju političkih odnosa u južnoj pokrajini - rekao je Ðurić.

On je dodao da bi uspostavljanje bilo kakve vojske i vojne formacije na KiM predstavljalo direktno kršenje Rezolucije 1244 SB UN i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Na osnovu tih dokumenata je 1999. godine zaustavljen rat u južnoj pokrajini.

Ðurić je istakao i da srpski predstavnici u institucijama u južnoj pokrajini neće ni direktno ni indirektno podržati takvu inicijativu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kako je rekao, Priština bi formiranjem vojske zadala ozbiljan udarac teškim naporima za međunacionalno pomirenje, popravljanje odnosa Srba i Albanaca na području južne pokrajine i uspostavljanju trajne stabilnosti.

- Činjenica je da je velikoalbanski projekat glavna pretnja stabilnosti regiona i stvaranje nekakve albanske paravojske na KiM bilo bi dolivanje ulja na vatru i pretnja teško uspostavljenom miru - rekao je Ðurić.

Kako kaže, kosovske bezbednosne snage bi, čak i da budu naoružane teškim naoružanjem, mogle da budu pretnja jedino nenaoružanom srpskom narodu na KiM, što Srbija nikada neće dozvoliti.

Podseća da je srpski narod jasno stavio svima do znanja da je protiv formiranja albanske vojske na KiM i da bi jednostrano stvaranje takve formacije trajno skrenulo sa puta proces dijaloga i sve pokušaje da se odnosi Srba i Albanaca učini boljim.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Pokrajinama nije mesto da prave vojske, a ni našoj južnoj pokrajini koja je u prethodnih 17 godina od rata videla toliko patnji - rekao je Ðurić.

On je dodao da među albanskim političarima ima mnogo onih koji ne shvataju "šta im priliči", te da bi trebalo još jednom da saslušaju i bolje razumeju srpsku narodnu poslovicu - "videla žaba da se konj potkiva pa i ona podigla nogu".

Hašim Tači predao je danas nacrt Zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju.

Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, prenosi portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miro

    7. mart 2017 | 16:56

    Zahtjevate od medjunarodne zajednice...od one što je kreirala i otela Kosovo od Srbije?!

  • Miki

    7. mart 2017 | 20:07

    Kada mogu oni da stvaraju vojsku i mi imamo kasarne u srpskim delovimapa mozemo od nasih ljudi na kosovu da stvorimo srpske vojnike za privremenu odbranu kosova a mi im srizemo odmah u pomoc

  • Mihajlo

    7. mart 2017 | 17:14

    Ma kakvo bre 1244 . Pa da su to poštovali nebi nikad smeli da proglase nezavisnost. Ta rezolucija je davno propala , nažalost .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA