Đurić: Prekid dijaloga sa Beogradom je promašena politika Prištine

- Mi pažljivo gledamo kako se Francuska odnosi prema ovom slučaju i ponavljam - kako se oni budu odnosili prema našem zahtevu, tako ćemo i mi prema svim njihovim - upozorio je Đurić

  • 52

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da se Priština odlukom o prekidu dijaloga sa Beogradom vraća u prošlost i da je riječ o promašenoj politici.

"Zahtevamo od međunarodne zajednice da stopira formiranje vojske Kosova": Oštar protest Srbije na Tačijev Nacrt zakona

Ðurić: Zajednica srpskih opština mora da bude formirana bez samovolje Prištine

Ðurić: Deo plana bio da Beograd izbace iz pregovora

Đurić je istakao da Albanci na Kosmetu već 16 godina sami upravljaju svojim poslovima, da je EU tamo uložila više od 60 milijardi evra pomoći, a da je i dalje više od 65 Albanaca nezaposleno, da imaju najniži standard u Evropi i najveći stepen korupcije.

- Politička klasa u Prištini nema drugih sredstava da sačuva svoju klanovsku kriminalnu kontrolu vlasti, nego da se okrene sukobima sa Srbima, Srbijom i srpskim življem na Kosovu i Metohiji - naveo je Đurić za TV "Pink".

On je naglasio da je reč o potpuno promašenoj politici koju vodi Priština, ne samo sa aspekta regionalne stabilnosti i interesa Beograda, nego i sa aspekta albanskih interesa.

Pratimo kako se Francuska ponaša u slučaju Haradinaja

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, čije izručenje Srbija traži od Francuske, Đurić je istakao da su dokazi koje je Srbija poslala francuskom sudu u Kolmaru protiv Haradinaja izuzetno ozbiljni i da nema nijednog razloga da Francuska ne postupi u skladu sa međunarodnim obavezama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Mi pažljivo gledamo kako se Francuska odnosi prema ovom slučaju i ponavljam - kako se oni budu odnosili prema našem zahtevu, tako ćemo i mi prema svim njihovim - upozorio je Đurić.

On kaže da je veoma zadovoljan time što su srpsko pravosuđe i drugi državni organi, iako je Hag oslobio Haradinaja i niko ga nije kaznio za hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih Srba, radili na tome da lica kao Haradinaj budu izvedena pred lice pravde.

- Zato smo posredstvom Interpola zahtevali hapšenje i Haradinaja i mnogih drugih osumnjičenih za najteže ratne zločine. Smatram da je zadovoljenje pravde neophodno da bi se okrenula nova stranica u istoriji albansko-srpskih odnosa - rekao je Đurić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naveo da kažnjavanje ratnih zločina zadovoljava pravdu i žrtve i doprinosi da se politička situacija u srpskoj južnoj pokrajini "pročisti" jer nije dobro da su ključni akteri političkog života oni za koje se zna da su nosioci ubistava i sukoba.

Đurić kaže da je zadovoljan što ljudi sa Zapada, koji imaju suprotna mišljenja od Beograda, poručuju Prištini da se obrate Beogradu ako hoće da razgovaraju o formiranju "vojske Kosova", kao što je učinio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- To je za nas važan uspeh, kao i to što imamo podršku stalnih članica Saveta bezbednosti UN, odnosno Rusije i Kine, koje su se borile za nas kao da se bore za sebe - rekao je Đurić.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    12. mart 2017 | 18:30

    Ne moze jadni Taci da se snadje, ko mu promeni medjunarodnu politiku, a bas se navikao da moze sve.

  • Miki

    12. mart 2017 | 12:43

    Vazno je da mi instistiramo na pomirenju i saradnji a oni neka rade sta hoce.

  • Joca

    12. mart 2017 | 12:41

    MIslim da Francuska pokusava da se pokrije u ovoj situaciji maksimalno pa da ce nam izruciti Haradinaja na kraju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA