Tomislav Nikolić postaje počasni građanin Pekinga

Predsednik Srbije biće u četvrtak i petak, 30. i 31. marta, u zvaničnoj poseti Kini

  • 9

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić biće u četvrtak i petak, 30. i 31. marta, u zvaničnoj poseti Kini. Sastaće se sa kineskim kolegom i sa najvišim zvaničnicima, a biće proglašen i za počasnog građanina Pekinga.

SUDAR IMPERIJA NA BALKANU: Odmeravanje snaga preti da ZAPALI region

Tomislav Nikolić prelomio: Idem u penziju, ali ne i iz politike

Tokom posete, Nikolić će imati brojne sastanke i sa kineskim privrednicima. Nikolić će se sastati sa najvišim zvaničnicima Narodne Republike Kine – Si Đinpingom, premijerom Li Kećangom, i sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom.

Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlade Srbija/Slobodan Miljević

- Otvaranje 'Kineske banke' u Beogradu je znak da nas je Kina prihvatila kao partnera sa kojim sada direktno može da uspostavlja finasijske transakcije i odvoji mnogo više sredstava nego do sada, sa mnogo većom kontrolom preko svoje banke u Beogradu. Mi intenzivno razgovaramo o RTB "Bor", zato što mislim da postoji zainteresovanost kineskih kompanija i da smo tu prilično odmakli u pregovorima. Razovaramo i o PK "Beograd", zato što je proizvodnja hrane za Kinu važna i mi već godinu dana spremamo projekat proizvodnje hrane, koji će najpre biti u Kragujevcu, a potom će se proširiti na celu Srbiju. Potrebno je samo još da dve države potpišu sporazum o tome kako će se ocariniti ta roba -  rekao je predsednik Nikolić uoči puta u Kinu.

Predsednik Niklić imaće i brojne sastanke sa kineskim privrednicima – kompanijama CNTC, "Shanghai Industrial Financial Leasing Co." i "Liten Group".

Predsednik Nikolić sastaće se i sa rukovodstvom "Poli grupe" i kompanije "Huaveji", saopštila je pres-služba predsednika Republike.

Kako se navodi, predsednik Srbije će tokom posete biti proglašen za počasnog građanina Pekinga.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA